Demokratska Republika Kongo oplakuje 44 žrtve i pomaže preživjelima nakon prošlotjednih poplava i prijetnje širenja epidemije kolere.
 
Kongoanski predsjednik Joseph Kabila proglasio je u ponedjeljak i u utorak državnu žalost za 44 poginule osobe u poplavama. Mjesne i državne vlasti te državna televizija izvještavaju o pružanju pomoći stradalima.  
 
U nedjelju je guverner Kinshase, Andre Kimbuta, uručio obiteljima žrtava novčanu pomoć praćen kamerama državne televizije RTNC. "Uručili smo pomoć u vrijednosti od 2000 dolara za svakog poginulog", rekao je za AFP izvor blizak vladi.
 

"Pomoć je stigla prekasno"

"Bilo je oko 2 sata ujutro kad smo čuli ljude kako viču 'Upomoć'. Kada smo izašli, vidjeli smo da se srušila kuća. Ujutro smo tamo pronašli tijela žrtava", rekao je jedan od svjedoka za AFP. Drugi je izjavio da je pomoć stigla prekasno, u 4 sata.
 
"To su ilegalne građevine. Država je odavno ovdje zabranila gradnju nastambi. Međutim, ljudi žele ovdje živjeti jer si ne mogu priuštiti odlazak u druga mjesta", izjavio je vođa zajednice Ruphin Abedi.
 
Od studenoga zabilježene 23 smrti od kolere
 
Poplave se događaju dok Kinshasi prijeti epidemija kolere. Od studenog je zabilježeno 220 oboljelih i 23 smrtna slučaja.
 
"Uz epidemiju kolere, voda onečišćena fekalijama može biti uzrok još veće kontaminacije", strahuje Julio Iponge, medicinski radnik i vlasnik imanja na kojemu se u četvrtak utopilo petero djece jedne obitelji.
 
U nedjelju su još četiri osobe izgubile život u snažnim pljuskovima koji su pogodili Mont-Ngafulu, još jednu siromašnu četvrt u tom trećem po veličini afričkom gradu, rekao je za AFP izvor blizak guverneru.