Hoće li akumulacijski električni bojler potrošiti manje električne energije ako se uključuje po potrebi ili drži stalno uključenim?

Tema o korištenju akumulacijskog električnog bojlera često se spominje na forumima, pa se tako često mogu pročitati i potpuno pogrešni odgovori. Najčešći odgovor na ovo pitanje će biti - držati bojler stalno upaljenim. Osnovno polazište zagovaratelja ovakve upotrebe bojlera kažu kako objašnjenje stoji u temeljnim zakonima fizike, odnosno kako je potrebno manje električne energije za dogrijavanje vode no što je potrebno za zagrijavanje ukupne zapremnine bojlera. Iako je to točno, u praksi je odgovor potpuno drugačiji. Bez obzira zagrijava li se voda u bojleru tijekom niže tarife ili više tarife, ekonomičnije ga je uključivati po potrebi. Naravno, mjesečni trošak zagrijavanja vode bit će daleko manji ukoliko imate dvotarifno brojilo i bojler uključujete noću.
Primjeri u praksi

Prikažimo dva primjera upotrebe električnog protočnog bojlera kapaciteta 50 L, deklarirane snage 2000 W. U kućanstvu se nalaze dvije osobe.

Stalno uključen bojler

Bojler je stalno uključen te se pali svaki put kada uključite toplu vodu. To znači da će nakon svakog pranja ruku ili upotrebe u kuhinji bojler trošiti električnu energiju kako bi nadoknadio temperaturnu razliku akumulirane tople vode. U trenutku kada se prvi član kućanstva odluči tuširati, voda u bojleru je zagrijana i spremna. Tijekom tuširanja, bojler će konstantno raditi i zagrijavati novu vodu koja je nadomjestila potrošenu, ugrijanu vodu. Također, bojler će raditi i nakon tuširanja sve dok ponovno ne postigne zadanu temperaturu. Zatim, nakon nekog vremena, otuširat će se i drugi član kućanstva. Bojler će ponovno raditi kako bi nadomjestio razliku u temperaturi vode i ponovno zagrijati ukupnu količinu vode iako za to nema potrebe. U ostaku dana, iako nema potrebe da ukupni kapacitet bojlera bude zagrijan - bojler će trošiti električnu energiju nakon svakog pranja ruku ili manjeg korištenja tople vode u kuhinji. Također, u ovom slučaju dolazi do nepotrebnog rasipanja energije. Obzirom da niti jedan bojler nije savršeno izoliran, dolazi do gubitaka toplinske energije što znači da će se bojler u ostatku dana i posebice noću paliti kako bi nadomjestio gubitke električne energije. To će pogotovo biti izraženo ako se prostor ne grije noću te je niža temperatura prostora u kojem se bojler nalazi. Veća temperaturna razlika između zagrijane vode u bojleru i temperature u prostoru znači i veće toplinske gubitke.

Ukoliko bojler dnevno potroši oko 6 kWh za vrijeme više tarife, mjesečni će trošak zagrijavanja tople vode biti 180 kn.

Uključivanje bojlera po potrebi

Uključite li prije tuširanja bojler da potpuno zagrije vodu na maksimalnu temperaturu, osigurat ćete dovoljno vode za tuširanje dva člana kućanstva te dodatno pranje ruku u ostatku dana. Bojler će za sat i pol (ovisno o kvaliteti i stanju bojlera) zagrijati ukupnu količinu vode i to je potpuni utrošak električne energije u tom danu. Bojler se neće nepotrebno uključivati za svako pranje ruku te ćete izbjeći gubitke toplinske energije, odnosno bojler neće trošiti električnu energiju kako bi nadoknadio gubitke.

Korisnici s dvotarifnim brojilom, trebali bi kasno navečer ili odmah ujutro zagrijati vodu u bojleru. Trošak će u tom slučaju biti dvostruko manji.

Ukoliko bojler zagrijete za vrijeme više tarife, bojler će dnevno potrošiti 3 kWh, a mjesečni će trošak zagrijavanja tople vode biti 90 kn, odnosno dvostruko manje nego u prethodnom primjeru. Zagrijavanjem vode za vrijeme niže tarife postižete 50% manje troškoveza vrijeme uključenog bojlera u nižoj tarifi. Ukoliko dodatno zagrijavate vodu tijekom dana, bojler neće morati zagrijati ukupnu zapremninu te će mjesečni trošak biti drastično manji no u prvom primjeru.

Iznimka

U kućanstvima u kojima toplu vodu koristi veći broj osoba te topla voda mora stalno biti dostupna za tuširanje, pranje ruku, pranje suđa i održavanje domaćinstva - vjerojatno će biti jednostavnije držati bojler stalno uključenim. Ipak, i u tom slučaju se preporučuje za vrijeme niže tarife zagrijati bojler na maksimalnu temperaturu, a preko dana temperaturu smanjiti na onu koja je ugodna za tuširanje (45°C, miješanje s hladnom vodom).

Za potpuni komfor, netko će bojler držati konstantno uključenim kako ne bi morao razmišljati o uključivanju bojlera. Ponekad ste u žurbi i želite se brzo otuširati, no za zagrijavanje vode je potrebno pričekati. Sami odlučite želite li platiti dodatan trošak komfora.

Dodatna pametna rješenja

U trgovinama elektroničke opreme (čak i u običnim supermarketima) moguće je kupiti analognu vremensku sklopku (30-ak kuna) ili digitalnu vremensku sklopku (70-ak kn) koja se uključuje u utičnicu, a bojler u sklopku. Pomoću vremenske sklopke (digitalnog timera) možete odrediti da se bojler uključuje u vremenu od 5-7 sati ujutro. Voda će svako jutro biti zagrijana za vrijeme niže tarife, nećete morati brinuti, a troškovi će biti manji.

Oprez

Iako su današnji bojleri kvalitetnije izvedbe, valja imati oprez na umu prilikom korištenja bojlera na način da je stalno uključen. Postoji potencijalna opasnost ukoliko neki od sigurnosnih elemenata otkažu. Neispravan bojler, nestručno izvedena instalacija bojlera ili sustava električnog napajanja glavni su uzroci potencijalne opasnosti.