Broj nasilnih kaznenih djela u Sjedinjenim Američkim Državama je u porastu već drugu godinu zaredom, javlja AP. Veći broj ubojstava u velikim gradovima je doprinio da ukupan broj nasilnih kaznenih djela u 2016. godini bude veći u odnosi na 2015., pokazuju najnoviji podaci FBI.

Ali, usprkos tome, te brojke su i dalje najniže od kada se prikupljaju podaci, navodi AP. Trumpova administracija je odmah te brojke uzela kao dokaz da je ''nacija u središtu vala opasnog nasilja koje traži da se vrate oštrije mjere i taktike poput više uhićenja i oštrijih kazni''.

Kriminolozi, ipak, poručuju da ovo ne znači trend te da su brojke i dalje najniže u povijesti. FBI, s druge strane, zaključuje da je drugu godinu zaredom sve veći broj nasilnih zločina te da to nije zabilježeno u posljednjem desetljeću. Broj pucnjava i pljački je porastao za 4,1 poto, a ubojstva za čak 8,6 posto.

''Ovo je zatrašujući trend koji nam prijeti i našem progresu ka sigurnijem okruženju i zajednici. Tridesetogodišnji trend pada kriminaliteta sada je prekinut povećanjem. To ne smijemo prihvatiti kao normalnost'', rekao je američki državni tužitelj Jeff Sessions.