Dana 29.3.2015, u dvorani u HC-u održan je drugi dio humanitarne akcije „Odrecimo se podjela“ u organizaciji OO mladeži HDZ-a BIH Rama. U drugom dijelu akcije, don. Ivan Butum održao je predavanje na temu „Crkva i politika“.

Prije početka predavanja don. Ivana Butuma, prisutnima se obratila predsjednica mladeži HDZ BIH Rama Adrijana Prskalo pozdravivši sve prisutne i zahvalivši im se na dolasku. Predsjednica je upoznala prisutne sa daljnjim tijekom akcije istaknuvši: „Ovo je drugo predavanje u sklopu naše akcije „Odrecimo se podjela“, koje je ujedno i završno predavanje. Poslije predavanja moći će se dati dobrovoljni novčani prilozi za socijalno najugroženije obitelji u našoj općini. U Velikom tjednu koji slijedi, u zavisnosti od priloga koji se budu sakupili, pomoći će se onima kojima je to najpotrebnije. Želimo da svima Uskrs bude najradosniji blagdan, kako to zaista treba biti.“

Poslije pozdravnog govora predsjednice, don. Ivan Butum je održao kvalitetno predavanje na temu „Crkva i politika“ nakon čijeg izlaganja je bilo prostora za pitanja, gdje su se svi aktivno uključili pitanjima a i komentarima.

Najviše pitanja, a i komentara je bilo vezano uz to treba li se Crkva zaista miješati u politiku, i kakvo je zapravo stajalište Crkve po pitanju politike?

Don Ivan je između ostalog istaknuo: „Politika je briga za opće dobro. Crkva prihvaća i odobrava bavljenje politikom svih građana jer je ono u sebi dobro, za dobrobit svih, korisno svakoj zajednici i potrebno za uspješan skupni život. Ali, Crkva ne smije voditi vlastitu politiku glede osnivanja crkvenih stranaka. Svećenik ima pravo na privatno političko mišljenje, ali ga ne smije iznositi sa propovjedaonice ili crkvenim sredstvima.“

U nastavku predavanja, don. Ivan je pričao o odnosu Crkve i politike/države kroz povijest te istaknuo da Crkva kroz stoljeća nije znala izbalansirati svoj odnos sa politikom, te da se politička praksa Crkve očituje kroz sljedeća tri modela kroz povijest:

1. Model borbe i napetosti između Crkve i države
2. Model suradnje
3. Model neutralnosti

Na koncu svog predavanja don Ivan je posebno naglasio: „Katolik političar poštuje moralni i socijalni nauk Crkve. Upravo su u okviru toga nauka katolici koji sudjeluju u političkom životu dužni donositi odluke i biti dosljedno odgovorni za vremenite poslove i stvari. Treba poštivati dostojanstvo ljudske osobe, napose onih najugroženijih, siromašnih i obespravljenih.“

Nakon predavanja predsjednica Adrijana Prskalo se posebno zahvalila don. Ivanu na suradnji i velikodušnosti te mu je u ime odbora Mladeži poklonila knjigu „Rama, nekoć i sad“.
 
OO Mladeži HDZ BIH RAMA