Ako od bh. vlasti u narednih sedam dana ne dobije objašnjenje o višestruko povećanom izvozu određenih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju u proteklim mjesecima, Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, Roseljhoznadzor, mogla bi nametnuti sankcije i našoj zemlji, odnosno ograničiti ili zabraniti uvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju iz Roseljhoznadzora prenijeli su jučer ruski mediji, a izvori iz Bruxellesa potvrdili su sarajevskom Dnevnom avazu da ruske vlasti sumnjaju da izvoz voća i povrća iz EU u Rusiju ide preko BiH.

Poznato je da je Rusija kao mjere reciprociteta zbog sankcija EU zabranila uvoz iz zemalja europskog bloka.

Sarajevski list došao je do originalnih dokumenata Ruske službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor te Veleposlanstva BiH u Moskvi, u kojima se navodi zabrinutost Rusije i traži pojašnjenje bh. vlasti.

Kako se navodi u dokumentu koji potpisuje veleposlanik BiH u Rusiji Ivan Barbalić, zamjenica načelnika Ruske službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Antonina Marjuhina ukazala je na podatke Carinskog saveza prema kojima je iz BiH izvoz voća, povrća i drugih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju porastao više od tri puta.

– Navela je da je u prvih devet mjeseci 2013. godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH zabilježen u količini od 1.014 tona, a u prvih devet mjeseci ove godine izvoz je iznosio 3.123 tona. Izvoz grožđa 2013. je iznosio 68 tona, a ove godine 389 tona. Navela je da je trostruko povećan izvoz jabuka, krušaka i drugog voća, prvi put je 2014. godine zabilježen izvoz krompira i iznosio je 212 tona – navodi se u izvještaju veleposlanika Barbalića.

Reakcije bh. institucija još nema. U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH rečeno da će reagirati u narednim danima zbog odsustva ministra Borisa Tučića.

Kako bismo provjerili podatke o tome koliko je BiH iz EU uvozila proizvode koje problematizira Rusija, Avaz se obratio i Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH. Glasnogovornik UNO Ratko Kovačević kazao je da je u rujnu i listopadu ove godine ukupno uvezeno 7.040 tona jabuka, dok je uvoz ovog voća u istom razdoblju prošle godine iznosio tek 321 tonu.

No, podaci koji se odnose na prvih deset mjeseci ove godine govore da je ukupno uvezeno 17.611 tona jabuka, dok je u istom razdoblju lani uvezeno 20.887 tona ovog voća.