Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović uvjeren je da ga se prisluškuje te je najavio temeljitu istragu o zloporabama Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Nastavak je to afere - nastale nakon curenja povjerljivih dokumenata Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i optužbi - da su prisluškivani i praćeni gospodarstvenici i političari iz BiH, ali i Hrvatske.

Poručio je kako država BiH zbog tisuću razloga mora profunkcionirati kao normalan sustav, a to neće moći dok segment policijske, sigurnosne, tužiteljske i sudske vlasti - do kraja ne funkcionira na demokratskim osnovama.

Inače, Članovi parlamentarnog povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e Sadik Ahmetović (neovisni) i Darko Babalj (Srpska demokratska stranka) u odvojenim su izjavama danas ocijenili su kako je nužno što prije sazvati sastanak tog tijela na kojemu bi se razjasnile sve dvojbe vezane za akcije što ih provode bosanskohercegovački obavještajci.

Proceduralni problem u sazivanju sjednice je to što parlamentarno povjerenstvo za nadzor nad OSA-om trenutačno nema predsjedatelja, jer je s te dužnosti zbog zloporabe položaja i ovlasti ranije smijenjen Nikola Špirić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, a novi predsjedatelj još nije izabran.

Babalj drži kako to nije razlog da se navodna špijunska afera ne razjasni jer ovlasti za sazivanje sjednice imaju zamjenici predsjedatelja, u ovom slučaju HDZ-ov Bariša Čolak i SDA-ov Safet Softić.

Parlamentarci su ove ocjene iznijeli u vrijeme kada se u Sarajevu iza zatvorenih vrata sastao Izvršno-obavještajni odbor BiH, tijelo koje koordinira obavještajne operacije, a čine ga predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Na sastanak s njima pozvan je i ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić. Nije bilo službenih informacija o čemu su točno razgovarali, no pretpostavka je kako je na dnevnom redu bila upravo afera s navodnim prisluškivanjem hrvatskih dužnosnika i gospodarstvenika.