Turističke zajednice i druge nadležne službe u Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu, tijekom ove godine će, po svemu sudeći, zabilježiti značajan rast broja gostiju iz arapskih zemalja, među kojima ima i zainteresirani za kupovinu nekretnina, navodi Deutsche Welle.

Upravo u Sarajevu je uočljivo sve veće prisustvo Arapa od kojih su neki oduševljeni gradom i uopće čitavom državom, pa bi i da, kako prenosi Tanjug, "odriješe kesu" kako bi kupili kuću u BiH.

Drugi su "na proputovanju" ili "na odmoru", poručuju da "vole BiH" i da im je tu "dobro", ali ima i onih koji nisu zadovoljni boravkom u zemlji.

U BiH uglavnom su Arapi iz Perzijskog zaljeva, neki su u braku s državljanima BiH, a jedan od sugovornika radija navodi da misli da ih 90 posto u BiH dolazi "zbog lijepe prirode i čistog zraka".

Među onima koji ne ne dijele oduševljenost Bosnom i Hercegovinom je i Husein Al Masadi iz Abu Dabija koji kaže da poznaje mnogo Arapa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su zainteresirani za kupovinu kuća u BiH, ali da im on neće preporučiti dolazak u našu zemlju.

Ne sviđamu se ponašanje taksista, pojedinih građana, pa svjedoči da su njemu i supruzi u restoranima dobacivali, vrijeđali ih, pitali ih šta će u Sarajevu...

Usprkos svemu, ima ih dosta zainteresiranih za kupovinu nekretnina u BiH, posebno u blizini Sarajeva i očito je da su spremni izdvojiti dosta novca, prenosi Tanjug reportažu Deutsche Wellea.

Mnoge kuće i vikendice u Sarajevu već su u njihovom vlasništvu, a prema podacima agencija za nekretnine, Arapi uglavnom kupuju objekte i imanja u okolini grada, pretežno u vlasništvu Srba.

Osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić kaže da Arapi kuće kupuju preko specijaliziranih agencija i ističe kako u cijelom tom procesu nema nikakve prisile i da Srbi koji prodaju svoja imanja i objekte Arape doživljavaju "vrlo pozitivno".

"Na kraju, manje je važno kome prodajete kuću ili stan, naš svijet nema toliko novca. Mnogi Srbi, ali ne samo oni, već godinama bezuspešno pokušavaju prodati svoje kuće, vikendice ili imanja. Sada su došli Arapi koji imaju novca i to je spas za one koji žele prodati imovinu", objašnjava Janjić.