Na sjednici koja je u tijeku, Dom naroda Federacije BiH odbacio je izvješće o poslovanju Elektroprivrede HZ HB za 2014. godinu. Pored ovoga, izaslanici su naložili Uredu za reviziju da izvrši reviziju poslovanja u zadnje tri godine.

Ova odluka je na tragu onoga što je u intervjuu za Prvi.tv prošlog tjedna izrekao direktor EP HZ HB Marinko Gilja. On je tada istaknuo kako je ovo poduzeće u vrijeme prijašnje uprave platilo više od milijun maraka penala za nekorištenje odobrenih kreditnih sredstava, te kako netko mora odgovarati za te gubitke. Dodao je kako je otkriveno niz drugih propusta zbog kojih je ova tvrtka izgubila desetine milijuna maraka, te kako EP HZ HB nije poslovala s dobiti nego je u realnosti u minusu oko 100 milijuna maraka.

Također, neki dan je otkriveno kako tvrtke koje su bile bliske platformaškoj vlasti nisu plaćale račune za električnu energiju za vrijeme bivše uprave, a koliko je EP HZ HB kroz takve propuste izgubila novca tek treba zbrojiti.

Upravo zato je federalni Dom naroda naredio da se provede revizija poslovanja spomenute tvrtke u zadnje tri godine, a tek onda će biti poznato stvarno stanje u ovome poduzeću i kakvi su zaista rezultati poslovanja bivše uprave. (prvi.tv)