Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska uputio je 16. Izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, u kojem ukazuje na, kako tvrdi, nastojanje Stranke demokratske akcije da podrije stabilnost i funkcionalnost BiH.

U propratnom pismu, koje je entitetski predsjednik Milorad Dodik uputio glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu, navodi se da je Izvještaj upućen s ciljem da Republika Srpska, kao strana potpisnica Općeg okvirnog sporazuma o miru u BiH i aneksa koji su njegov sastavni dio, pomogne Vijeću sigurnosti UN-a u nadolazećoj debati o BiH.

"SDA pokušava izazvati krizu tako što napada legitimitet Republike Srpske nastojanjima da zabrani obilježavanje dana nastanka Republike Srpske i ozbiljnim prijetnjama nasiljem protiv Republike Srpske. Ovakvi postupci SDA dio su šireg obrasca podrivanja stabilnosti i funkcionalnosti BiH, te suradnje između entiteta i konstitutivnih naroda BiH", pojašnjava se u pismu.

RS tvrdi da je "SDA doprinijela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju po BiH, Evropu i ostatak svijeta", piše Al Jazeera.

U propratnom pismu, Dodik govori o "ogromnoj pobjedi stranaka vladajuće koalicije" na proteklim lokalnim izborima te referendumu o Danu RS-a. Taj referendum Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim, a Dodik ističe kako je velika većina glasača podržala zadržavanje postojećeg datuma praznika.

Entitetski predsjednik tvrdi da referendum o Danu RS-a nije imao veze sa teritorijalnim integritetom BiH.

"Referendum je bio korak ka izvršavanju odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike iz studenog 2015. godine, koja se, kako se detaljno objašnjava u ovom izvještaju, ne može razumno tumačiti kao zabrana Republici Srpskoj da obilježava dan svog osnivanja", naglasio je Dodik.

U propratnom pismu je navedeno da je u Izvještaju objašnjeno i zašto su nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva u BiH netočni i pravno nevažeći.

U Izvještaju je naglašena i snažna podrška Republike Srpske integriranju BiH u Europsku uniju i ispituju se reforme koje su nužne za kontinuiran napredak.

"Republika Srpska nastavlja energično ulagati napore u približavanje BiH Europskoj uniji, između ostalog i putem realizacije Programa reformi, na čijem čelu je Europska unija. U trećem dijelu, također, se bavimo bitnim reformama sudskih i tužiteljskih institucija na razini BiH koje su nužne za europske integracije", dodaje se u pismu.

RS traži od članova međunarodne zajednice da poštuju Daytonski sporazum i podrže lokalne reformske inicijative u BiH.