Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je jučer u Beogradu da je veoma jasno da BiH nije završila svoje konstituiranje, te da bi mogla da bude neka zajednica država ili unija.

Dodik je naglasio da BiH sve više gubi mogućnost da bude federacija jer svi napori koji su uloženi u zadnje 22 godine nisu dali stabilnost BiH i njenu održivost.

"Ukoliko se želi nešto održati, BiH može biti neki okvir za države unutar nje i da u tom pogledu može garantirati neku dugoročnu stabilnost. Koliko sam razumio, i Srbi i Hrvati su na tim pozicijama. Bošnjaci zbog svog cinizma ili pokušaja da drugima nametnu svoju volju još stoje na tom pitanju, ali ukoliko budu istrajavali na tome, biće definitivni povijesni i politički gubitnici", ocijenio je predsjednik Srpske.

Dodik je ponovio da je izjava potpredsjednik Republike Srpske Josipa Jerkovića bila neoprezna i nepotrebna, piše Srna.

"Veoma je jasan naš stav o tome i važno je što mi kažemo, a ne što oni kažu. Mi smo vlasnici Republike Srpske i odlučujemo o njoj i nitko drugi. Nikada nije bilo razgovora o bilo kakvim teritorijalnim kompenzacijama i, uopće, o teritoriji Republike Srpske, pa tako ni ovaj put", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da su, koliko je on razumio, odnosi između Bošnjaka i Hrvata došli u jednu novu kulminaciju koja podrazumijeva zahtjev Hrvata da jasno definiraju svoju poziciju, ali isključivo u onome što je Federacija.

"Čak je i ministar inozemnih poslova Hrvatske, kada je govorio o federalizaciji u BiH, govorio da se to odnosi na Federaciju BiH. Prema tome, što god rekao bilo tko, teritorija Republike Srpske, nijedan njen dio ne može biti na stolu i rasprave o tome da bude dio kompenzacije ili bilo čega drugog", poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li bi bilo lakše braniti Repuliku Srpsku od stalnih napada bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića uz podršku predstavnika Srba u Sarajevu, Dodik je rekao da bi za obranu Republike Srpske bilo lakše sa predstavnicima Srba u Sarajevu, ali da su oni "ostali na pozicijama povezanosti sa Izetbegovićem i njegovom politikom, koji je, inače, izgubio na mnogim mjestima".

"On više nema u SAD one koji su bili spremni da njihove laži prihvaćaju kao službenu politiku, pa ni /predsjednik Tajip Erdogan više nije onako moćan kao što je nekada bio i ne uliva više toliko povjerenje, koliko je ulivao Bošnjacima. Izetbegović je izgubio lokalne izbore, pa je izgubio Srebrenicu, Zenicu, četiri zastupnika, sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem mu ne ide uopće dobro, sa HDZ-om je došao u suštinski problem", rekao je Dodik.

On je naveo da jedino sa kim Izetbegović surađuje, sa kim ima dobre odnose i tko ga brani je "povremeno Savez za promjene, SDS i ta struktura ljudi". "Ja ne verujem da su individualci, ali nisu oni koji su dio fronta za jačanje Repulike Srpske", rekao je Dodik.