Ukoliko zakon o Ustavnom sudu BiH, koji su pripremili predstavnici RS-a, bude odbijen, predsjednik RS-a Milorad Dodik zagovara ideju da srpski predstavnici u institucijama BiH napuste rad sve dok taj zakon ne bude usvojen.

Dodik je novinarima rekao kako bi taj zakon ovih dana trebao biti razmatran.

''Ako bude odbijen, politički lideri u RS-u će se ponovo okupiti i mislim da ćemo ići s zahtjevom da predstavnici RS-a u institucijama BiH prestanu s radom sve do usvajanja tog zakona'', rekao je Dodik nakon što je danas podržao akciju Mladih SNSD-a 'Srpska će slaviti', u okviru koje su podijeljene razglednice građanima RS-a koje mogu uputiti OHR-u i stranim sucima Ustavnog suda BiH s porukom ''da idu kući''.
 

Ponovio je protivljenje, kako je naveo, predugom postojanju visokog predstavnika u BiH i "njegovom izvanustavnom djelovanju i nasilju koje je radio prema RS-u".

''I ovom akcijom poručujemo da će se RS nastaviti boriti protiv onih koji krše međunarodni mirovni sporazum i kreiraju nam rješenja. Valentin Inzko je samo simbol stranog intervencionizma. U BiH su i strani suvi koji su već 20-tak godina u Ustavnom sudu BiH, koje moraju otići i da se taj dio pravosuđa BiH prepusti domaćim strukturama'', rekao je Dodik.

Dodik je potvrdio kako na proslavi „Dana RS“ sutra u Banjoj Luci očekuje oko 1.000 gostiju, na svečanoj akademiji, koja je središnji događaj.Potvrdio je da iz Srbije dolazi premijer Aleksandar Vučić, te nekoliko ministara u tamošnjoj vladi, kao i patrijarh srpski Irinej.

''Očekujemo one koji su dali svoj doprinos za RS, ustvrdio je Dodik te potvrdio da su poduzete sigurnosne mjere za taj događaj, a da se "kod ljudi osjeća praznično raspoloženje".

Odbacio je tvrdnje Duška Tomića, odvjetnika Slobodana Pavlovića, vlasnika "Pavlović banke", da je svojevremeno pečatom Vlade RS ovjerio ugovor o kreditu u toj banci za svoju vilu u Beogradu.

''Takvi smutljivci kao on to mogu samo smisliti...'', rekao je Dodik i najavio da će više o tome govoriti nakon proslave „Dana RS“, na koji je, kaže, sada usmjeren.