Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je u petak osudio srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića tvrdeći da je izdao interese srpskoga entiteta tako što je kao dio kolektivnog šefa države podržao strategiju vanjske politike BiH kojom se zagovara približavanje NATO-u i priklanja stajalištima EU o sankcijama prema Rusiji.

Ivanićev ured je odbacio Dodikove optužbe, a ovaj obračun dolazi u sklopu sve žešće predizborne kampanje koja se najčešće svodi na optužbe za "izdaju nacionalnih interesa", piše Hina.

Najprije je Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, uputio pismo da "u usvojenoj strategiji vanjske politike BiH, između ostalog, stoji da bi BiH trebala aktivno pratiti zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU i da bi u tom smislu trebala unaprijediti sustav pridruživanja vanjskopolitičkim izjavama i restriktivnim mjerama EU prema trećim zemljama i subjektima".

Po njegovu tumačenju to automatski znači da takav stav iz strategije sugerira i usvajanje sankcija Rusiji, s kojom Republika Srpska ostvaruje važnu gospodarsku suradnju, ali i približavanje NATO-u.

"Vidljivo je da ste glasovanjem za spomenutu strategiju pokušali izvan snage staviti rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, prihvaćajući odredbe o NATO integracijama BiH", istaknuo je Dodik.

Dodik je zamjerio i to što vlasti Republike Srpske nisu bile uključene u izradu dokumenta vanjskopolitičke strategije BiH. Iz ureda srpskog člana Predsjedništva BiH priopćeno je kako je Ivanić, koji je član predsjedništva postao kao kandidat koalicije Partije demokratskog progresa i Srpske demokratske stranke, ovaj dokument donio bez narušavanja pozicije Republike Srpske.

"Strategija vanjske politike BiH je dokument koji donosi Predsjedništvo BiH i usvojena je u skladu s procedurama, bez bilo kakve štete po Republiku Srpsku", navodi se u Ivanićevom odgovoru.

Zapad predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog njegove bliskosti s ruskim vlastima smatra prijetnjom po stabilnost Balkana.