Srpska demokratska stranka (SDS) istaknut će svog kandidata za predsjednika Republike Srpske na predstojećim izborima koji će se u Bosni i Hercegovini održati u listopadu a takva odluka koju je u subotu donio Glavni odbor SDS-a otvorila je prostor da se Mladen Ivanić ponovo kandidira za člana Predsjedništva BiH i tako bude glavni protukandidat Miloradu Dodiku. 

Glavni odbor SDS-a odlučio je na sjednici u Banjoj Luci kako će kandidat za predsjednika RS na listopadskim izborima biti sadašnji predsjednik te stranke Vukota Govedarica, piše Hina.

"Moja je zadaća da zajedno sa SDS-om, našim koalicijskim partnerima i svima onima koji žele promjene, oslobodim RS od okupacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovog političkog šefa. (Dodika)", kazao je Goveradica novinarima potvdivši kao je potpuno spreman za jesensku izbornu utrku.

SDS je sada dio vlasti na razini BiH no u RS je oporba zajedno s drugim strankama okupljenim u koaliciju pod nazivom "Savez za promjene".

Mladen Ivanić, sadašnji član Predsjedništva BiH, ranije je istaknut kao kandidat za neku od dužnosti od strane SDS-ova savezika Partije demokratskog progresa (PDP) s tim da je SDS-u kao većoj stranci u koaliciji ostavljena prednost u odlučivanju hoće li istaknuti kandidata za predsjednika entiteta ili člana državnog vrha.

Govedarica je u subotu izrijekom potvrdio kako njegova kandidatura ujedno znači i da će Ivanić biti kandidat "Saveza za promjene" za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik ranije ovog mjeseca donio je odluku da se i on natječe za tu poziciju pa će se glavna politlčka bitka voditi između njega i Ivanića. Ivanić ali i neki drugi čelnici oporbe u RS-u ocijenili su kako se Dodik vjerojatno tek formalno natječe za poziciju u Predsjedništvu BiH samo kako bi svojim autoritetom osigurao da ta pozicija pripadne SNSD-u a u slučaju da ta stranka na izborima osvoji dovoljan broj mjesta u parlamentu BiH i postane dijelom vlasti na državnoj razini on bi se s te pozicije, uoliko bi bio izabran, povukao i prepustio je nekom od SNSD-ovih zastupnika u parlamentu.

Pri tom bi se Dodik vratio na poziciju predsjednika vlade RS jer on stvarnu političku moć crpi iz efektivne vlasti koju drži u entitetu. Dodik je najavio kako će njegov SNSD imati kandidata i za poziciju predsjednika RS no još nije poznato tko će to biit iako je najizgledniji pretendent aktualna entitetska premijerka Željka Cvijanović.