''Situacija u BiH se mora stabilizirati te da se umjesto sukobima, treba okrenuti napretku, posebno gospodarskom'', rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović  Banja Luci nakon susreta s predsjednikom SNSD-a i Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Čović je naglasio da vjeruje da će biti potrebe da se mnogo dinamičnije razgovara u BiH, a nakon krize izazvane podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske i SNSD-a Miloradom Dodikom, Čović je istaknuo da želi da se jasno stavi do znanja da se ne smiju zloupotrebljavati ovlasti u ime jednog naroda, stranke i osobe te da se u spomenutom slučaju "pokušalo izigrati i bošnjački narod".

Sreća je, kaže, da je odgovor na zahtjev za reviziju brzo stigao i da je izbjegnuta dublja kriza.

''Jasno da je došao kraj zloupotrebama u predstavljanju organa BiH na vanistitucionalan način'', rekao je i Dodik.
 

Dva naroda nisu protiv trećeg

Na sastanku je zaključeno i da je vrlo važno da se ojačaju principi kako se dolazi do zajedničkih odluka te da se moraju poštovati organi BiH. Podržao je princip da nijedan narod drugom ne bira političke predstavnike.

RS, ustvrdio je Dodik, nije zadovoljna aktivnostima vlasti na nivou BiH, te očekuje da Vijeće ministara BiH ostvaruje koordinaciju s vladama entiteta.

Bilo je riječi i o suradnji SNSD-a i HDZ-a, koja je ocijenjena dobrom te nije usmjerena protiv nekog trećeg.

''Naša ambicija jeste da na dugoročnoj osnovi stabilizujemo odnose dva naroda, ne na štetu trećeg. Bošnjaci nas ne mogu promatrati na način da nas mogu majorizirati i pozivamo ih na razgovore na ravnopravnoj osnovi'', rekao je Dodik.

Čović je rekao da se, ako BiH želi kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju, mora mnogo intenzivnije raditi na realizaciji Reformske agende, ističući da je uvjeren da neće biti prijevremenih izbora i da se mora naći model kako djelovati do izbora 2018. godine.

Dodao je kako postoji zastoj u funkcioniranju i odnosima na razini BiH te da izvršna i zakonodavna vlast nemaju sadržaja.

Upozoravali Izetbegovića

''Ukoliko želimo do kraja godine kandidatski status, moramo mnogo brže provoditi stvari, 'otkočiti' upitnik Europske komisije i druga pitanja'', poručio je Čović.

Ponovio je da prilikom odlučivanja u Predsjedništvu BiH mora postojati konsenzus, jer je sve drugo izigravanje povjerenja.

Čović je potez bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, nazvao "kršenjem Ustava BiH i zlouporabom ovlasti, jer za to nisu postojale neophodne odluke nadležnih bh. institucija".

Kada su u pitanju odnosi SDA i HDZ, u kontekstu krize odnosa u BiH, posljednji 20-ak dana koji se vežu da reviziju presude, naveo je da se mora razgovarati te da je potrebno narednih dana sjesti kako bi se vidjelo kako dalje, jer je sve što se dešavalo izazvano veliko nepovjerenje i bit će teško, kaže, nastaviti s povjerenjem dalje.

Tvrdi i da su lidera SDA Bakira Izetbegovića upozoravali da razmisli u vezi s revizijom presudom, kada se saznalo za sve detalje, jer će izazvati krizu, ali da se, nažalost, do toga došlo.

Ako se i raspadne BiH, ne smije biti nasilja

''Moramo sjesti i vidjeti kako dalje, jer vlast mora funkcionirati, a izbori su tek u listopadu sljedeće godine... '', dodao je Dragan Čović ističući da će narednih dana sjesti trojica članova Predsjedništva BiH i sagledati kako prevladati ovu situaciju.

Dodik tvrdi da kršenje Ustava traži i krivičnu odgovornost.

''Bakir Izetbegović je izgubio svoj kapital, nestalo mu je međunarodne podrške, te je potrebno da se stvari rješavaju u BiH, vraćanjem na izborni 'Dayton', a degradacije moraju biti ispravljene'', tvrdi Dodik, naglasivši da BiH, "čak i ako se raspadne, ne smije da uđe u nasilje".

Zato, ističe, najbolje je da se razgovara, bez nametanja stavova samo jedne strane.