Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je lider HDZ-a Dragan Čović čovjek “kojem vjeruje”, te da je njihovo partnerstvo “čvrsto”.

“Čović predstavlja jednu od rijetkih političkih figura koje drže do riječi i dogovora. Prošao je veliku golgotu. Šikaniran je zbog svojih političkih stavova”, istakao je Dodik.

On je za Televiziju N1 rekao da je Čović “jedini legitimni predstavnik hrvatskog naroda”.

“Čović je moj politički partner i suradnik dugi niz godina. Naše partnerstvo je čvrsto, bez negativnih iskustava”, naglasio je predsjednik SNSD-a.

Na pitanje zašto u novoj Vladi Republike Srpske nema SDA, bez čije podrške svojevremeno ne bi postao premijer, Dodik je odgovorio da “ne postoji dug” prema ovoj stranci.

“U Vladi su ljudi koji su zajedno prošli kroz iskušenja i izazove. Nisu učinili ništa jedan protiv drugog ili zajedno protiv nekog trećeg. Zabluda SDA i bošnjačke politike je što sve žele svesti na personalno”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik Srpske.

On je rekao da je dobio mandat, kao i Čović, i da će se oni baviti politikom najbolje što mogu.

“Bilo je razgovora sa SDA. SDA je iznijela neprihvatljive zahtjeve, na primjer četiri ministarstva u Republici Srpskoj, na šta smo mi rekli `ne`. Ali, netko je drugi rekao `da`. Mi nećemo obećati jedno, a raditi drugo. Što se tiče SDA, njihova ambicija izaziva dodatnu destabilizaciju”, istakao je Dodik.

Govoreći o formiranju Vlade, Dodik je rekao da s liderom SP-a Petrom Đokićem i predsjednikom DNS-a Markom Pavićem razgovara na “partnerskoj osnovi”, te je odbacio da bi ga netko od njih mogao “ucjenjivati” za neku od pozicija.

“Ni mnogo jači i moćniji od Pavića i Đokića svojim pritiscima, ucjenama i zastrašivanjima nisu mogli od mene izvući politički ustupak. S Pavićem i Đokićem razgovaram na partnerskim osnovama što je najbolje za Republiku Srpsku. Blok SNSD, DNS i SP imaju većinu za formiranje vlade”, istakao je Dodik.

On je rekao da Mladen Ivanić, koji je izabran za novog člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, nikada nije bio u palači predsjednika, tako da ga nije mogao ni izbaciti.

“Pred palačom nema ni zastave BiH. Tamo je jedan ured koji je koristio bivši srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, kao moj prijatelj”, istakao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je rekao da će Vlada Srpske biti formirana do Nove godine.

“Mi ćemo završiti formiranje Vlade Srpske do kraja godine, a na razini BiH, tu je problem sa SDA”, rekao je predsjednik SNSD-a i zaključio da mu je “drago” što nije potpisao sporazum sa SDA./Srna/HMS/