Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi bilo dobro da u parlamentu Srpske postoji konsenzus o donošenju deklaracije o vojnoj neutralnosti Srpske, ali da nikoga neće moliti da glasa za to. “Nije važno hoće li nas oporba podržati.

Važno je da mi imamo većinu i mi ćemo to uraditi.

Bilo bi dobro da bude konsenzus, ali mi nikoga nećemo moliti. To je ključna nacionalna tema i važna je za budućnost. Ako netko neće da u tome bude, njegov je problem”, rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je za televiziju “Prva” rekao da, bez obzira na daytonski Ustav, BiH nije vojno neutralna, jer tu još postoje međunarodne snage. “To o vojnoj neutralnosti nije stavljeno ni na kakav dokument. Postojala je politička načelna izjava svih”, dodao je Dodik.

On je istaknuo kako je dobro da postoji oporba u Republici Srpskoj. “Ne znam na što se oni žale. Imaju potpunu slobodu političkog djelovanja i okupljanja, izražavanja stava, imaju svoje medije, imaju podršku stranaca. Ništa im ne nedostaje. Jedino im nedostaje podrška naroda”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je cilj deklaracije o položaju Srba u regiji, za koju su on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavili da će je usvojiti parlamenti Srpske i Srbije, da se ocijeni položaj Srba u regiji i da se istaknu vrijednosti ispod kojih srpski narod ne može ići, gdje god da živi.

(www.jabuka.tv)