Parastosom i prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih na bratunačkom groblju, počeo je središnji program posvećen obilježavanju stradanja Srba u srednjem Podrinju. Govor u Bratuncu održao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske koji je kazao da je "Republika Srpska država" i da Srbi imaju "dvije države, RS i Srbiju".

Kako je naveo u svom govoru, "stradanje koje se dogodilo Srbima pokušava se staviti pod zaborav onima koji su to činili", piše N1.

"Poštujemo stradanja, i na drugoj strani su stradali. Stradali su svi. Boli to što crna marama srpske majke manje znači o bijele marame bošnjačke majke. Svoji smo na svom, RS je rezultat naše borbe za slobodu".

Kako je naveo, "Srbi su naučili da je Jugoslavija bila najveća politička zabluda Srba u prošlom stoljeću".

"Srbi imaju dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju. Imamo teritoriju, imamo vladu koja se bira na slobodnim izborima. Republika Srpska je država, morate to da razumijete i shvatite", poručio je Dodik.

Dodao je da su Srbi iz RS zagledani u Srbiju jer je "ona država našeg naroda".

"Nama odgovara stabilna i moćna Srbija, upravo ona koja se sada gradi. Srbija zauzima svoje mjesto koje joj povijesno pripada, najveća i najvažnija država Balkana. Više smo zagledani u Srbiju nego u Sarajevo. Pošto nema stranaca ovdje, neće čuti", naveo je on.

Govorio je i o haškim optuženicima Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću...

"Mnogi naši ljudi i političari, naše vojskovođe, otišli su po razne bjelosvjetske sudove i sudove u Sarajevu samo zato što je neko rekao da je na našoj strani kolektivna odgovornost. Zato vidimo procese protiv Mladića, Karadžića...".

Kazao je i da je pravosuđe u Sarajevu političko i izdajničko.

"Ne možemo se osloniti na BiH, BiH je u rasulu, jedino funckionira RS. Toliko intervencija međunarodnog faktora, danas se pominje termin o Bosni kao propaloj državi. BiH će se ionako sama urušiti i iščeznuti".

Kako je kazao, "besmisleno zvuči kad Bakir kaže da će biti rata".

"Da neće možda naložiti da njegova policija napadne RS? I mi imamo policiju. Ovaj narod vidi svoju sudbinu samo u RS. Linija naših života je Republika Srpska", kazao je Dodik između ostalog.

Bljesak.info