"Krediti su u prva tri kvartala ove godine zabilježili rast od 3,6 posto ili 400 milijuna KM, tako da su zaključno sa 30. rujnom ove godine iznosili 11,6 milijardi KM", rekli su iz agencije za bankarstvo.

Bankarski sektor u BiH je u ovoj godini poslovao pozitivno, pa su u prvih devet mjeseci banke ostvarile dobit koja je premašila 200 milijuna maraka, pokazuju podaci entitetskih agencija za bankarstvo.

Prema tim podacima, i u RS i u FBiH je zabilježen rast ukupnih kredita i depozita, te bilansne sume entitetskih bankarskih sektora, pa i ekonomski analitičari smatraju da je bankarski sektor prema ovim pokazateljima stabilan.

Iz Agencije za bankarstvo RS su kazali da je, prema preliminarnim podacima zaključno sa 30. rujnom ove godine, na razini ukupnog bankarskog sektora RS, svih devet banaka izvještajno iskazalo pozitivan financijski rezultat u ukupnom iznosu od 49,9 milijuna KM. Naveli su da je ostvarena neto dobit u tom razdoblju iznosila 26,8 milijuna KM, pišu Nezavisne novine.

Njihovi podaci pokazuju i da je ukupna bilansna razina iznosila 7,57 milijardi KM i približno je na istoj razini sa stanjem na kraju prošle godine, a sastoji se od bilansne aktive u iznosu od 6,65 milijardi KM i izvanbilansne aktive u iznosu od 924,1 milijuna KM.

"Ukupni bruto krediti - 4,77 milijardi KM, rasli su po stopi od jedan posto u odnosu na kraj 2014. godine, uglavnom kao rezultat rasta kredita privatnim poduzećima po stopi od dva posto, rasta kredita stanovništvu po stopi od četiri posto, uz istovremeni pad kredita Vladi i Vladinim institucijama po stopi od osam odsto, te pad kredita javnim i državnim poduzećima za dva posto, sve u odnosu na kraj prošle godine", precizirali su iz ove agencije.

Prema njihovim riječima, depoziti u strukturi pasive bilansa banaka iznose 4,83 milijarde KM i sa učešćem od 73 posto u ukupnoj pasivi osnovni su izvor financiranja poslovanja banaka i bilježe rast po stopi od dva posto. Pad depozita, kako ističu, bilježe depoziti Vlade i Vladinih institucija po stopi 13 odsto, depoziti bankarskih institucija po stopi od 22 posto, neprofitne organizacije pet posto, te privatna poduzeća i društva jedan posto.

S druge strane, značajniji rast depozita bilježe depoziti javnih i državnih poduzeća po stopi od tri posto, nebankarskih financijskih institucija po stopi od četiri posto, i posebno rast depozita građana po stopi od devet posto.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH rekli su da je na razini bankarskog sustava u FBiH za devet mjeseci ove godine ostvaren pozitivan finansijski rezultat - dobit u iznosu od 174 milijuna KM, što je za 40 posto ili 50 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Dakle, poslovanje bankarskog sektora i u trećem kvartalu tekuće godine može se ocijeniti zadovoljavajućim, te se može zaključiti da je bankarski sektor i dalje ostao stabilan i siguran", naveli su iz ove agencije i dodali da je u tom razdoblju u FBiH bankarsku dozvolu imalo 17 banaka.

Kako su naveli, bilansni zborj bankarskog sektora na kraju trećeg kvartala ove godine iznosio je 16,6 milijardi KM, što je više za tri posto ili 482 milijuna KM nego na kraju prošle godine. Struktura aktive imala je manje promjene vezane za dvije ključne imovinske stavke: povećanje učešća kredita i smanjenje učešća novčanih sredstava, tako da su novčana sredstva smanjena za tri posto i iznosila su 4,4 milijarde KM.

"Krediti su u prva tri kvartala ove godine zabilježili rast od 3,6 posto ili 400 milijuna KM, tako da su zaključno sa 30. rujnom ove godine iznosili 11,6 milijardi KM", rekli su iz ove agencije.

Dodaju da su u strukturi izvora financiranja banaka depoziti u iznosu od 12,6 milijardi KM i sa učešćem od 75,5 odsto i dalje najznačajniji izvor financiranja banaka u FBiH. Tako su ukupni depoziti u prvih devet mjeseci ove godine imali rast od tri posto ili 421 milijun KM. S druge strane, štedni depoziti, kao najznačajniji segment depozitnog i financijskog potencijala banaka, imali su rast od 5,6 odsto ili 374 milijuna KM, te su zaključno sa krajem trećeg kvartala iznosili 7,1 milijardu KM.

Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS - SWOT, kazao je da je bankarski sektor možda najzdraviji sektor u ovom gospodarstvu i društvu, ali da i on ima svoje slabosti koje proističu iz toga što je on uslužni sektor, jer se naslanja na stanje u gospodarstvu, pišu Nezavisne novine.

"Velike banke posluju relativno stabilno i problemi su u malim bankama", kazao je Đogo.

Ocijenio je da je bankarski sektor u BiH stabilan, ali da treba ući u dublju analizu i vidjeti da li je to stabilnost na duži ili kraći rok. (bljesak.info)