Francuz (32) je osuđen na dvije godine zatvora, nakon što se otkrilo kako je u više navrata posjećivao pro-ISIL internetske stranice. Lišen je slobode, iako nije pronađen niti jedan drugi pokazatelj da je možda planirao teroristički napad. To je bilo moguće zahvaljujući kontroverznom zakonu kojem se žestoko protive grupe za građansku slobodu, prenosi Tportal.hr

Prema francuskim medijima, policija je u pretresu doma osumnjičenog pronašla slike koje veličaju djelovanje ISIS-a pa čak i video materijal pogubljenja na njegovom mobitelu, računalu i USB memoriji. Policija tvrdi kako je osumnjičeni redovito u dvije godine posjećivao internetske džihadističke stranice, što su i pronašli listajući pregledana internetska odredišta na njegovom računalu.

Zanimljivo je kako se osumnjičeni branio tezom da je stranice posjećivao radi kurioziteta. 'Htio sam spoznati razliku između pravog i krivog Islama', rekao je na sudu, dodavši 'kako sada razumije stvar'. Pored toga što je smješten u zatvor, slijedi mu i kazna od 30 tisuća eura, opet - iako nije postajala indikacija da bi on planirao ikakav napad.

Neovisno o tome, zakon koji je stupio na snagu u lipnju ove godine je jasan - kriminalna je radnja uobičajeno posjećivati terorističke stranice. Jasno, zakon govori i kako je posjeta u svrhu informiranja, istraživanja ili za pravne potrebe izuzetak, no kritičari vjeruju kako zakon ide predaleko.

Francuske su vlasti nakon napada na Charlie Hebdo 2015. godine počele snažnije zatezati omču oko interneta. Vlasti sada mogu blokirati stranice koje promoviraju terorizam bez sudskog naloga, a obavještajne službe su dobile kudikamo otvorenije ruke u nadzoru populacije.

Francuska po svoj prilici neće ostati neki izuzetak po ovakvim pravilima, barem ne u Europi. Druge zemlje EU već neko vrijeme razmišljaju o implementiranju strategija gdje bi se neke stranice moglo blokirati zbog veličanja terorizma. Štoviše, EP već ima prijedlog zakona kojim bi se to moglo ostvariti. S druge strane priče, brojne interesne grupe smatraju da je zbog nejasne sročenosti prijedlog potpuno otvoren zlouporabi.

Što će se dalje događati reći će tek vrijeme.