Hotel Rigopiano di Farindola u središnjoj Italiji zatrpala je lavina do koje je došlo nakon serije potresa.

Prvo se urušio krov hotela, što su uočili lokalni stanovnici i alarmirali spasilačke službe. Zbog velike količine snijega i neočišćenih cesta spasilačke ekipe satima su se probijale do hotela i na kraju do njega stigle tek oko 4 sata ujutro.

Snijeg je 36 sati padao neprestano, a potom je Italiju pogodilo ono što su tamošnji mediji nazvali "beskonačnim potresom". Do prvog potresa je došlo u 10.25 sati s magnitudom od 5,3 stupnjeva po Richteru. Preko noći je zabilježeno više od 80 podrhtavanja tla.

Snježni zid visok dva metra udario je hotel jučer navečer, nekoliko sati nakon četiri snažna potresa u nizu. Lavina je uzrokovala urušavanje četverokatnog hotela koji se nalazi na 1200 metara nadmorske visine i pomaknula ga za 10 metara.
 

Pokušaji spašavanja

Giampaolo Parete je ranije izašao iz hotela do automobila te se tako i spasio. Prvi je poslao SMS spasilačkim službama u kojem ih je pozvao na mjesto nesreće, dok su mu u hotelu ostali zarobljeni žena i dvojica sinova.

U trenutku lavine koja je odnijela hotel unutra je bilo 20 turista i 7 zaposlenika hotela.
 

Čekali su odlazak iz hotela

Prijatelj preživjeloga Giampiera ispričao je kako su svi već bili spremni izaći iz hotela u trenutku nesreće:

"Giampiero i svi ostali gosti hotela su već platili i došli su u predvorje, spremni za odlazak. Čekali su samo dolazak ralice za snijeg. Rekli su im kako ralica treba doći u 15 sati, ali je dolazak odgođen za 19 sati. Svi su gosti pripremili prtljagu i bili su spremni otići", otkrio je prijatelj.

U posljednjim naporima da se pronađu preživjeli u hotel su pušteni psi tragači lokalne postrojbe, ali ni oni nisu pronašli nikoga.