- Širom svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini 15. veljače obilježava se kao Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka, a cilj aktivnosti koje se tim povodom organiziraju jeste prevencija i smanjenje broja oboljele djece.

Maligne bolesti drugi su uzročnik smrtnosti djece do 14 godina. Mališani iz Tuzlanske županije  koji se u ranim godinama  bore protiv ovog najtežeg oblika oboljenja, liječe se na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. To je izuzetno težak period i za njih te za njihove obitelji, javlja Fena.

Pedijatrica Odjela za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla Admira Hadžiselimović pojasnila je da su među najčešćim malignim oboljenjima leukemija, akutna limfoblastna leukemija, limfomi, tumori centralnog nervnog sustava i oni čine trećinu malignih bolesti kod djece.

- Nakon toga slijede tumori solidnih organa, recimo bubrega, nadbubrega, kosti, tumori primitivni, a rjeđe su to tumori reproduktivnih organa - dodala je pedijatrica.

Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka redovno se obilježava i u Tuzlanskoj županiji, a Udruženje obitelji  i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti s područja Tuzlanske županije  PIPOL upriličilo je brojne sadržaje.

Predsjednica Udruženja PIPOL Amra Saračević kazala je da je udruženje za svu djecu oboljelu od raka organiziralo rehabilitacijski vikend u Olovu.

- Djeca su tamo imala priliku pohađati školu jahanja, sudjelovati u okupacijskim radionicama, a imali su priliku se sanjkati  i skijati, ali i uživati  na čistom zraku. Tamo su boravili u pratnji svojih roditelja, braće i sestara što je važan faktor jer obitelj  ima ključnu ulogu u procesu izlječenja - dodala je Saračević.

U Federaciji BiH godišnje, u prosjeku, od malignih oboljenja oboli od 40 do 55 mališana. Trećina njih je s područja Tuzlanske županije. Iz Udruženja PIPOL napominju da se ovim mališanima treba posvetiti još veća pažnja i preusmjeriti svi raspoloživi resursi koji mogu pomoći u njihovom izlječenju i boljem tretmanu u bolničkim centrima u cijeloj BiH.

Prvi.tv