Nevjerojatna, katastrofalna utakmica hrvatske košarkaške reprezentacije! U utakmici koju smo morali dobiti kako bismo zadržali kakve-takve šanse za odlazak na Svjetsko prvenstvo izgubili smo u Zadru od Rumunjske 58-56 i tako upisali treći uzastopni poraz.

Dvosatno mučenje u dvorani Krešimira Ćosića moglo je završiti pobjedom da je Filip Krušlin sa sirenom pogodio otvorenu tricu za pobjedu. Lopta je ipak iscurila iz obruča kao što je curila većinom utakmice (šut za tricu 2/26!), a cijela dvorana uhvatila se za glavu.

Da, ovo je očito realnost hrvatske košarke - izgubiti kod kuće od momčadi koju smo uvjerljivo pobijedili na prošlom Eurobasketu (17 razlike) i koja je u Zadar došla bez najboljeg igrača Vlada Moldoveanua.

Osjećao se veliki pritisak na plećima izabranika Ivice Skelina u početku utakmice nakon dva poraza u prvoj reprezentativnoj akciji u studenom i protezao se kroz cijelu utakmicu. Prve tri minute tako nismo uspjeli zabiti koš, a poveli smo tek u osmoj minuti slobodnim bacanjima Ivana Buve. Usprkos katastrofalnoj realizaciji od samo 24 posto u prvih deset minuta, zadržali smo egal s Rumunjima (16-16) zahvaljujući koncentriranoj igri u obrani i preciznosti s linije slobodnih bacanja (7/7).

A onda se u drugoj dionici polako počeo pokazivati potencijal ove reprezentacije u kojoj nema naših NBA zvijezda, ali ni Marka Popovića, Roka Stipčevića, Ivana Ramljaka i Tonija Katića. Koji su, ozljedama unatoč, stigli u Zadar bodriti ovu reprezentaciju.

Nismo napadački djelovali osobito dominantno ni početkom druge četvrtine, ali smo ipak prešli u tanko vodstvo i u završnici se napokon odvojili na lijepih sedam koševa prednosti košem Luke Žorića s istekom vremena. Nemoćna Rumunjska zabila nam je samo pet poena u drugoj četvrtini, ali općenito je to bio vrlo, vrlo skroman učinak na obje strane - 49 poena za 20 minuta (29-21).

Uhvatili smo ritam u napadu početkom treće četvrtine i došli na rekordnih +12 u 23. minuti (34-22). No onda nas je ponovno stao šut, a Rumunji su ipak pokazali da se neće tako lako predati, velikom serijom 11-0 došli su na samo jedan poen minusa (34-33), što je razlika koja je bila i na ulasku na posljednjih deset minuta.

Ušao je ponovno strah u kosti hrvatskim košarkašima koji su imali katastrofalan šut za tricu. Rumunjska je držala vodstvo i nešto manje od šest minuta prije kraja vodila 48-44, a publika je zvižducima pokazala nezadovoljstvo. Kada su gosti otišli na +8 dvije minute prije kraja, činilo se kako je sve izgubljeno, ali nije bilo - još.

Karlo Uljarević uspio je pogoditi tricu i vratili smo se u egal u posljednjoj minuti došavši u dva navrata na samo -1, ali nikako se nismo uspjeli obraniti i "ušićariti" nešto u završnici u kojoj su se na oba kraja izvodila slobodna bacanja. Promašajem centra Emanuela Catea pet sekundi prije kraja ostalo nam je samo probati tricom ići na sve ili ništa. A dobili smo - ništa.

Najefikasniji igrač Hrvatske bio je povratnik Hrvoje Perić koji je u svom Zadru odigrao vrlo dobru partiju s 19 poena, Luka Žorić dodao je 11, a ostali - gotovo ništa. Uostalom, kada vam je šut za tricu samo 7,69 posto, možete biti sretni što ste uopće bili u igri za pobjedu do zadnje sekunde. Kod Rumunja je Nandor Kuti zabio 16, a Cate 13 poena.

Hrvatska će ovu reprezentativnu akciju zaključiti u ponedjeljak utakmicom protiv Nizozemske od 20 sati, također u Zadru, dok nas krajem lipnja i početkom srpnja, vjerojatno u najjačem sastavu, očekuju gostovanja u Italiji i Rumunjskoj. Ostali smo posljednji u skupini na omjeru 0-3 i šanse za odlazak na završni turnir u Kini iduće godine sveli na teoriju.

U drugi krug prolaze tri od četiri reprezentacije iz svake od osam skupina koje prenose bodove osvojene protiv momčadi koje su također prošle. Formirat će se nove četiri skupine po šest momčadi od kojih će prve tri izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo. Naša skupina križa se sa skupinom C u kojoj su Litva, Poljska, Mađarska i Kosovo.