Džihadisti iz Islamske države objavili su novi propagandni video na kojemu prikazuju kako svojom ideologijom smrti indoktriniraju desetke dječaka regrutiranih u Kazahstanu. Svoj su najnoviji uradak nazvali 'Put prema dobru', a počinje usporenom sekvencom dvaju redova odraslih boraca iz Kazahstana prikazanih kako trčkaraju pustinjom.

Između dva reda prikazan je konjanik koji nosi crnu ISIS-ovu zastavu, a osim njega, svi su odjeveni u maskirne uniforme.

'Upoznajte neke od naše najnovije braće iz Kazahstana. Odlučili su odgovoriti na križarsku agresiju i došli su se ovdje pripremati za borbu sa svojom djecom', kaže se između ostalog u videu i obećava borba protiv 'nevjernika', 'mnogobožaca' i 'grešnika'.
 

 
Na snimci se vidi kako odrasli Kazahstanci treniraju pucanje na različitim oružjima, uključujući i nekim puškama proizvedenima u Americi. Kaže se da će 'uskoro biti spremni pridružiti se vojsci Islamske države', a zatim slijede šokantni prizori djece i uloge koju im je ISIS namijenio.

Klince se prvo može čuti kako na arapskome izvikuju 'Bog je velik', a zatim spiker kaže: 'Dan im počinje potragom za znanjem u školama Islamske države gdje ih uče da se čvrsto drže svojih uvjerenja.' Spominje se pritom rat protiv 'globalne križarske agresije' i napominje da su mališani mudžahedini sutrašnjice.

Dječaci zatim ulaze u autobus koji ih vozi u religijsku školu. Jedan od njih rukama pokazuje prema kameri kao da drži oružje i puca, dok ostali recitiraju razne ISIS-ove slogane. Sljedeći je prizor iz jedne od učionica u kojima dječake poučavaju striktnom šerijatskom pravu. Ulogu učitelja preuzeo je jedan kazahstanski klerik koji se u kameru jada da su ga u djetinjstvu odgajali u ateističkom duhu i da 'nam je Zapad zatrovao mozgove'. Pritom inzistira da su mu svi učenici sretni jer da žive pod okriljem Kur'ana.

Video nadalje prikazuje vojnu obuku kroz koju prolaze mališani. Svi nose maskirne uniforme, a jedan ponosno pokazuje kako velikom brzinom zna sastaviti i rastaviti strojnicu. 'Oni su, uz božju pomoć, sljedeća generacija boraca. Oni će prodrmati zemlju i raširiti svoju religiju cijelim svijetom', kaže njihov učitelj.

Dječaci su prikazani i u taktičkim formacijama te u teretani gdje vježbaju i prakticiraju borilačke vještine. Među njima je i jedan dječačić koji ima možda tri ili četiri godine.

'Što radiš?', pita jednog dječaka glas nepoznatog voditelja. 'Treniram u kampu', odgovara. 'Što ćeš raditi u budućnosti?', sljedeće je pitanje, na što stiže odgovor: 'Ja ću biti onaj koji će klati nevjernike. Bit ću mudžahedin ako Bog da'.

U jednom od sljedećih prizora jedan od starijih dječaka predvodi molitvu i kaže: 'Pobit ćemo vas, nevjernici. Ako bog da, poklat ćemo vas sve.'

Na kraju dječaci trčkaraju pustinjom baš kao i odrasli borci s početka videa. 'Ovim je mladićima čast biti budućim stjegonošama islama', kaže spiker.

Prema procjenama, ISIS-u se pridružilo oko 300 ljudi iz Kazahstana, polovica od njih su žene.