Devetogodišnji dječak iz Novog Meksika šetao je s obitelji u gradu Las Cruces kada se spotaknuo i pao na fosil star 1,2 milijuna godina.
 
Jude Sparks i njegov brat su nakon nezgode u studenom prošle godine zaključili da je pao na ostatke "ogromne krave", a njihovi roditelji su zaključili da je pao na "lubanju slona".

Obitelj se obratila profesoru biologije na Sveučilištu Novog Meksika Peteru Houdeu, koji je okupio tim za iskopavanje te šest mjeseci poslije otkrio da se radi o lubanji stegomastodona staroj 1,2 milijuna godina.
 

Stegomastodon je daleki rođak slona sličan mastodonu. Houde je za New York Times izjavio: "Ovo je zaista vrlo rijetko otkriće, fantastično je da ga je pronašla tako mlada osoba".
 
U cijelom svijetu pronađeno samo nekoliko stotina fosila stegomastodona
 
Kustos Prirodoslovnog muzeja u Novom Meksiku Spencer Lucas je istaknuo da je na cijelom svijetu pronađeno samo nekoliko stotina fosila stegomastodona, a u SAD-u su posebno rijetki.
 
"Jako smo zahvalni obitelji Sparks što nas je kontaktirala, jer da to nisu učinili, da su sami pokušali iskopati ostatke, mogli bi uništiti fosil. Iskopavanje se zaista mora obaviti vrlo oprezno", rekao je Houde.
 
Jude Sparks je za New York Times izjavio: "Nisam pravi stručnjak, ali mislim da znam puno o paleontologiji".