Predsjedništvo Demokratske fronte na jučerašnjoj sjednici dalo je punu podršku politici koju članovi te stranke vode u izvršnoj vlasti i upravljanju javnim resursima.

Ističu da ekonomski program DF-a ”Vizija 14-22” promovira depolitizaciju u upravljanju javnim poduzećima, a cilj im je u javna poduzeća uvesti princip stručnosti i da njima rukovode najbolji eksperti iz dane oblasti, a nikako politički podobni kadrovi.

Iz DF-a navode da su to poduzeća u vlasništvu svih građana i građanki ove zemlje, a ne stranački plijen, te da neće dozvoliti političke smjene i imenovanja, nego samo po zakonskim procedurama i putem otvorenog javnog natječaja u resorima kojima upravljaju njihovi ministri.

Predsjednistvo DF-a dalo je punu podršku svojim ministrima na svim razinama vlasti da istraju u primjeni DF-ovog programa i nastave provoditi osnovne politike stranke i štititi zakonitost i javni interes u upravljanju javnim poduzećima.

Najavljeno uvođenje novih propisa kojima će biti reguliran izbor upravnih i nadzornih odbora u javnim poduzećima, a koja su nesumnjivo protivna važećem Zakonu o gospodarskim društvima, DF smatra nezakonitim i ravnim ekonomskom državnom udaru.

Naglašavaju da će njihovi predstavnici u vlasti poduzeti sve mjere da zaštite zakonitost u radu Vlade, onih ministarstava kojima upravljaju ministri iz DF-a, te javnih poduzeća koja se nalaze u njihovim resorima.

Navode da je zakonom nedvosmisleno propisano da su vlasnici javnih poduzeća resorna ministarstva i da je pokušaj izmjene te činjenice krnjom odluke Vlade put u kaos.

Iz DF-a su naveli da je osnovni zadatak svakog trenutnog člana upravnih i nadzornih odbora, odnosno članova uprave, zaštita zakonitosti u radu tvrtki, te da imaju obvezu odbiti provesti nezakonite odluke koje bi donijela Vlada FBiH, u čemu će imati punu podršku DF-a.

– Pozivamo sve političke stranke, nevladine organizacije i međunarodnu zajednicu da nam se u tome pridruže. Na kraju, Predsjedništvo DF-a želi i ovim putem izraziti žaljenje da su rukovodstva HDZ-a i SDA čini se odlučila da, zbog uspostave političke kontrole nad jednim ili dva upravna i nadzorna odbora, dovesti u pitanje euroatlantsku budućnost BiH i put u EU i NATO, priopćeno je iz DF-a./HMS/