Članovi Temeljnog ogranaka HDZ 1990 Podhum kod Livna kao i aktualni zastupnici u Skupštini HBŽ i njihovi dosadašnji članovi Božo Pavić i Mirko Pavić napuštaju HDZ 1990 te će svoj daljnji politički rad nastaviti kao neovisni zastupnici, prenosi Hrvatski Medijski Servis..

Kao razlog napuštanja navode građansko-liberalni smjer kojim je HDZ 1990 na čelu s Martinom Ragužom išao te je postao očit nakon proteklih Općih izbora gdje potvrđuje veliki broj bošnjačkih glasova koje je kao kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva osvojio u sredinama u kojima gotovo da nema Hrvata.

To, kako navode, nije smjer kojim stranka s hrvatskim predznakom treba ići, a takođe ističu i donošenje bitnih odluka unutar te stranke mimo stranačkih tijela, nekorektan odnos prema članovima i ogranku koji je radio i donosio rezultate.

Pošto su navedeni zastupnici na zadnjoj sjednici Skupštine svoje glasove dali listi za Dom naroda FBiH koju su predvodili iz njima konkurentskog HDZ BiH te su, kako kažu, javno kritizirani od strane predsjednika Središnjeg odbora HDZ 1990 i aktuelnog zastupnika u Skupštini HBŽ Nediljka Rimca, iz ovog bivšeg ogranka odgovaraju da HDZ 1990 kao druga stranka po snazi nije službeno imala svoju listu za Dom naroda Parlamenta FBiH niti je postojao ikakav stav Županijskog odbora HDZ-a 1990 HBŽ po tom važnom pitanju.

Slijedom toga, spomenuti zastupnici su, kako navode u priopćenju, svjesni važnosti trenutka za Hrvatski narod u BiH, glasali po vlastitoj savjesti za listu stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora.

– Držimo da će uslijed ustavnih promjena koje nam slijede u budućem vremenu stabilna dvotrećinska većina u Klubu hrvatskih zastupnika u Domu naroda Parlamenta FBiH omogućiti hrvatskom narodu ravnopravniji položaj nego što je to do sada bio slučaj, naglasili su bivši članovi Temeljnog ogranka HDZ 1990 Podhum.

U Skupštini Hercegbosanske županije, koja broji 25 zastupnika, HDZ 1990 imao je četiri zastupnika, a nakon što su tu stranku napustili Božo i Mirko Pavić, “Devedesetku” u skupštinskim klupama sada zastupaju samo dva zastupnika Nediljko Rimac, koji je i predsjednik Županijskog odbora “Devedesetke” i Jozo Ćosić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Istovremeno koalicija HNS-a BiH broji 9 zastupnika, po dva zastupnika imaju SNSD, Hrvatska neovisna lista dva Josipa Perića, SDA, Lijanovićeva Narodna stranka “Radom za boljitak”, kao i koalicija HSP BiH- HSS, dok SDP ima jednog zastupnika./HMS/