Deset tvrtki iz Bosne i Hercegovine uplatilo je ukupno 388 milijuna maraka poreza na dodanu vrijednost u prvih šest mjeseci 2017. godine.

To su ujedno i tvrtke koje su u prvoj polovici 2017. godine izvršile najveće uplate PDV-a u BiH. Uprave za neizravno oporezivanje BiH  naglašava kako se radi o poduzećima  koja su svoje poslovanje čitav niz godina temeljila na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da se radi o potpuno urednim poreskim obveznicima.

Radi se o BH Telecomu, Elektroprivredni BiH, Telekomunikacijama RS-a, Fabrici duhana Sarajevo, Elektroprivredi HZHB, poduzeću Bingo, HT-u Mostar, Optima Grupi iz Banja Luke, Mješovitom holfdingu-ERS-MP a.d. Trebinje- ZP Rite Ugljevik, te o RMU Banovići.

Velika prednost

Iz Uprave za neizravno oporezivanje naglašavaju kako će za ovakve porezne obveznike u nadolazećem razdoblju uvesti tzv. “Horizontalni monitoring”, točnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i suradnji.

Kao što svakog mjeseca na web stranici UNO objavljuje tzv. “Crnu listu” na kojoj se nalaze svi dužnici po osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina, tako će u narednom periodu formirati i tzv “Bijelu listu”, onih obveznika za koje se pokazalo u prethodnom razdoblju da su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obaveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti indirektnih poreza.

Obveznici objavljeni na “Bijeloj list” UNO sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih poslovnih transakcija.

UNO je jučer objavio i po pet obveznika iz svakog regionalnog centra UNO koji su u prvoj polovici 2017. godine izvršili najveće uplatu poreza da dodanu vrijednost u BiH  u ukupnom iznosu od 492 milijuna maraka.

Najbolje platiše

Kada je u pitanju Regionalni centar Banja Luka pored navedenih Telekomunikacija RS-a i Optima grupe, najviše sredstava su uplatili Rafinerija nafte Brod,  Elektroprijenos BiH i Mješoviti holding ERS-MP Trebinje –ZP Elektrokrajina Banja Luka. U Regionalnom centru Mostar pored navedenih Elektroprivrede HZHB i HT-a Mostar, najviše sredstava uplatili su Mješoviti holding ERS, MP Trebinje-ZP Rite Gacko, Hercegbosanske šume i Ataco Mostar.

U Regionalnom centru Sarajevo naviše novca pored BH Telecoma, Elektroprivrede BiH i FDS-a su uplatili Konzum i Fis Vitez.

Kada je u pitanju Regionalni centar Tuzla pored Binga i Mješovitog holdinga ERS-MP Trebinje –ZP Rite Ugljevik, najviše novca je uplaćeno sa računa RMU Banovići,

Mješovitog holdinga Elektroprivrede RS Bijeljine i RMU Đurđevik.

Uprava za neizravno oporezivanje je u sedam mjeseci  2017. godine prikupila rekordnih 3 milijarde i 909 milijuna maraka što je za 255 milijuna maraka ili 6,99 posto više u odnosu na isti period 2016. godine.