Sve je izvjesnije da Demokratskoj fronti Željka Komšića nakon raskida saradnje s nekolicinom rukovodećih političkih kadrova, ali i napuštanja stranke te stranačkim obračuna s vijećnicima koji su u međuvremenu podržali neke druge političke opcije, prijeti ili totalni raspad ili potpuna unutarnja transformacija i reforma, pišu Nezavisne novine.

Ovo mišljenje dijele i mnogi analitičari, dobro upućeni u politička zbivanja, a pogotovo su uvjereni u to nakon nedavnih događanja u Krajini i Sarajevu, koja su dodatno destabilizirala DF.

Nezavisne novine podsjećaju kako je najprije stranka izbacila iz članstva dva vijećnika koja su u Velikoj Kladuši podržala formiranje većine s laburistima Fikreta Abdića na čelu, a onda su također dva vijećnika ostavila DF i udruženu ljevicu na cjedilu u Novo Sarajevu, priključivši se većini sa SDA na čelu, čime je ova opcija stekla mogućnost da uskoro imenuje gradonačelnika.

Na ocjene da DF puca po šavovima Damir Bećirović, član stranačkog predsjedništva i državni zastupnik, kaže da su to paušalne procjene.

"Stranka postoji tek tri godine i tek se sada vidi tko je zbog čega tu, ili nije tu. Ima i grešaka, greške se nastoje ispraviti, jer imamo problem s određenim recidivima", kaže Bećirović.

Na pitanje što i kako dalje, odgovara da je Predsjedništvo DF-a usvojilo dokument, prijedloge po kojima će se raditi nekoliko narednih mjeseci.

"Rezultate ćemo vidjeti. U tom dokumentu je navedeno i da će biti smijenjeni svi općinski odbori koji nisu ostvarili rezultate koje su sami zacrtali", kaže Bećirović.

Slavo Kukić, mostarski profesor i politički analitičar, kaže kako je od samog osnivanja DF-a upozoravao da će se događati to što se događa "onog časa kada DF ne bude na vlasti".

"Odletjeli su ne oni koji nemaju ideologiju, nego sitni šićar. No, vjerujem da su trenutno za DF ozbiljniji problem nastupi lidera koji odišu malodušnošću, jer ona unosi nemir među ljude koji su Komšića slijedili", kaže Kukić i zaključuje da Komšić stoga i dalje mora nastupati liderski i ohrabrivati članstvo te da DF po svaku cijenu treba ostati dosljedan svojim idejama.

Za razliku od njega, Srećko Latal, urednik BIRN-a za BiH i direktor analitičke organizacije SOS, kaže da se tu nema šta puno za reći te da je DF postao nerelevantan politički faktor.

"Ljudima ni izvan DF-a ni unutar njega više nije jasno tko je tko, tko drži koje pozicije. DF je nastao kao pokušaj pravljenja ozbiljne alternative SDP-u, ali vrlo brzo se pokazalo da on to nije", kaže Latal.