Dominacija Facebooka apsolutno je neupitna, iako su prognoze vrlo ozbiljnih studija od prije dvije godine uporno nudile putovanje prema dolje. Facebook ne samo da nije počeo padati, nego je nastavio rasti učvrstivši svoju vladarsku poziciju među društvenim mrežama.

Mark Zuckerberg je baš zbog toga danas peti najbogatiji čovjek na svijetu, a Facebook ne više samo društvena mreža, nego platforma koja diktira trendove i određuje društvena kretanja u svim segmentima, koliko god to mnogima zvučalo kao totalna besmislica.

Možda i je, pogotovo ako se zagrebe ispod površine i analiziraju suhoparne statističke brojke, koje ponekad ne otkrivaju ništa, a ponekad će reći sve. U ovom slučaju statistika će u dobroj mjeri demistificirati Facebook kao mjesto relevantnosti, ne samo zbog čestih optužbi o poplavi lažnih vijesti koje se pojavljuju na ovoj društvenoj mreži…, piše Zimo.co.

Ali, idemo redom, analizom onoga što nam je već poznato, a to je gotovo pa mistična ovisnost o Facebooku koja je postojana. Jer, Facebook prema posljednjim analizama, koje su odrađene u siječnju 2017. ima nešto manje od dvije milijarde aktivnih korisnika.

Frapantna brojka, koju ipak treba uzeti s rezervom, ali do tog dijela ćemo tek doći. Od ove brojke, 55% korisnika, dakle nešto više od polovice, Facebook koristi na dnevnoj bazi, od toga 87% korisnika Facebooku pristupa s mobilnih uređaja, 56% je onih koji se deklariraju (da, ovo je ključ) kao muškarci, dok je 44% žena.

Trend pristupa društvenim mrežama (ne samo Facebooku) je zapravo standard u posljednjem razdoblju, ali priča o spolovima je varljiva poput proljetnog sunca i upravo tu leži odgovor na svu paradoksalnost Facebooka i današnjeg društva općenito, kada analiziramo globalnu populaciju u virtualnom svijetu. Jer, polako dolazimo do dijela koji dokazuje kako sve ove statistike, ne sumnjajući u ukupan broj korisnika Facebooka skrivaju potencijalne laži koje se ne mogu tretirati kao relevantni pokazatelj bilo čega…

Više je 18-godišnjaka na Facebooku nego ih uopće ima na Zemlji

Najveća disproporcija, koja je mnogima nelogična, a u ovom slučaju vrlo lako objašnjiva, krije se u broju korisnika Facebooka koji tvrde da imaju 18 godina.

Pazite, prema brojkama koje su “rođene” kao rezultat navedene analize 57 milijuna navodno muških profila na Facebooku navodno ima 18 godina.

Možda vam iz prve ovo ne zvuči čudno, ali ako znamo da nema toliko 18-godišnjih muškaraca u ovom trenutku na Zemlji, onda je jasno da matematika ovdje, blago rečeno, ne štima.

Facebook se ne smije uzimati kao bezrezervno relevantan

Da bismo dodatno objasnili, važno je istaknuti kako su autori ove detaljne analize otkrili da Facebook aktivno na mjesečnoj razini koristi 100% muške populacije na našoj planeti!? Misterija? Obmana? Ne, stvari su vrlo lako objašnjive, jer mnogi korisnici koji se, primjerice, boje da će njihova maloljetnost (a 18 godina je u brojnim zemljama granica punoljetnosti) predstavljati možebitnu prepreku za korištenje Facebooka jednostavno u svojem profilu navode da imaju 18 godina. No, u najmanje jednom od navodnih 11 muških profila na Facebooku krije se osoba koja nema toliko godina.

Nije da nismo znali kako Facebook nema načina kontrolirati, barem prema drugim korisnicima, bilo čije podatke, ali ovo je samo eklatantan dokaz da se ovu društvenu mrežu ne smije uzimati kao bezrezervno relevantnu u bilo kojem smislu; marketinškom, geografskom ili bilo kojem drugom.

Sličan statistički 'problem' i kod žena

Slična je situacija i sa ženskom populacijom koja navodno ima 18 godina, kao i s oba spola koji navodno imaju 21 godinu, prenosi Zimo.co. Vjerojatno će se mnogi s pravom zapitati zbog čega smo posvetili tekst onome što je svima jasno a to je bolna istina da se Facebook pretvorio u čudovište bez kontrole?

Vrlo jednostavno, ovdje je riječ o brojkama koje zorno pokazuju da virtualni svijet nikada nije, a vjerojatno nikada ni neće, biti istinski pandan stvarnom svijetu. Osim ako doista na Facebooku ne postoji najmanje 10% osamnaestogodišnjih muškaraca koji se nikada nisu prijavili ili pojavili u stvarnom svijetu. Tko zna, danas je moguće stvarno svašta…