Iako je sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak u Mostaru, radna skupina Ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata FBiH je i Sarajevu i spremna je primiti predstavnike demobiliziranih branitelja koji su treće jutro dočekali pred zgradom Vlade, potvrđeno je Feni iz ovog ministarstva.

Podsjećaju da je poziv otvoren od prvog dana prosvjeda, ali da se okupljeni demobilizirani branitelji ne odazivaju i ne žele pregovarati.

Traže uspostavljenje jedinstvenog registra branitelja i pravo na braniteljski dodatak u visini najniže mirovine u Federaciji BiH.

Resorni ministar Salko Bukvarević novinarima je jučer kazao da su u parlamentarnu proceduru upućene izmjene zakona o pravima branitelja da bi se stvorila zakonska osnova za izradu i objavu jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, što je jedan od njihovih zahtjeva.

Također, u parlamentarnoj proceduri je i Nacrt zakona o braniteljskim udruga od posebnog društvenog značaja. Provedena je i javna rasprava u devet od deset županija, nakon čega će zakon biti upućen u daljnju proceduru.

Skupina demobiliziranih branitelja iz Tuzlanske županije u četvrtak prošlog tjedna, u znak prosvjeda, pješke je krenula u Sarajevo, gdje su im u ponedjeljak podršku pružili i demobilizirani branitelji iz drugih gradova.

U srijedu su ispred zgrade Vlade FBiH postavili nekoliko šatora koje im je donirala Udruga maloljetnih branitelja Armije RBiH - Novi Grad Sarajevo.