Mostarski boksač Damir Beljo iza sebe ima godinu kakva se samo poželjeti može na sportskom i privatnom planu, poglavito okrunjenu titulom europskog prvaka koju je obranio 16. listopada u Širokom Brijegu nakon 12 teških rundi u okršaju s Mohammedom Rasulijem, Afganistancem koji se bori pod njemačkom zastavom.

Beljo je po bodovima trenutačno najbolje rangirani boksač s prostora bivše Jugoslavije.

- Presretan sam čovjek prije svega jer imam divnu obitelj i prijatelje, a puno mi znači sva potpora koju mi pružaju ljudi širom BiH. Osim osvojenog naslova postao sam i jedan od glavnih izazivača za svjetsku titulu koja je moj san. Nadam se da će moj sljedeći meč biti u Las Vegasu za prvaka svijeta i to u najjačoj verziji, WBO. Četiri najcjenjenije su WBO, WBC, IBF i WBA, ali je trenutačno korak ispred ostalih WBO. Tu su pravi šampioni i ja ću uraditi sve da pružim ono najbolje od sebe kad dobijem priliku da boksam za svjetsku titulu, kazao je Damir Beljo za Dnevni list te dodao:

- Uspio sam ono što dosad nitko nije u BiH, ali se nadam da hoće. Jer mi imamo dosta perspektivnih boksača poput Elvira Šendre koji je prvi poslije mene iz Mostara postao seniorski prvak BiH u teškoj kategoriji. Imamo i Silvija Soču. Obojici im želim da budu bolji od mene.

U 2015. godini je za Belju stiglo puno priznanja, ali i popularnost nesvojstvena boksačima u BiH. Ipak rezultati su učinili svoje…

- Bez obzira na to uvijek ću biti isti, moji principi ostaju jednaki. Meni je Bog na prvom mjestu u životu, potom obitelj u koju svrstavam i svoje dobre prijatelje. U sportu će biti razočaranja i uspjeha. Kad sam na vrhu svi me tapšu, a pretpostavljam kad padnem, odnosno dođe vrijeme da me netko pobijedi, sve će se promijeniti. Ali to je sastavni dio sporta. A to što imam potporu puno navijača iz BiH i šire mi predstavlja veliku čast, rezonira Beljo.

Nakon obrane titule u listopadu nazočio je WBO konvenciji koja se održala u Orlandu (SAD).

- Iznenadio sam se tamo jer nas je bilo petnaest izazivača, a ja sam prozivan i predstavljan u dva navrata kao najozbiljniji među njima. Velika mi je čast da sam bio na konvenciji, a onda i pozdravljen uz gromoglasan pljesak.

Od ranije je jasno kako je Beljin cilj naći se na mjestu izazivača svjetskog prvaka u WBO, Poljaka Krzysztofa Głowackog koji je ljetos osvojio pojas pobjedom protiv Marca Hucka. Svjetski prvak mora barem jednom u devet mjeseci braniti osvojenu titulu.

- Pretpostavljam da će se izazivač znati za nekih dva mjeseca. To je i stvar lobija kakvog ja nemam. Iza mene stoji samo rezultat, pobjede i bodovi. Trenutačno sam na 5. mjestu od 15 izazivača. Ukoliko ne budem izazivač branit ću ponovno europsku titulu. Ali dat ću sve od sebe da je ne ispustim iz ruku dok mi ne dođe poziv za napad na svjetsku, istaknuo je Beljo.

Ukoliko ne bude izabran za izazivača svjetskog prvaka, obveza nositelja europskog pojasa je braniti naslov u roku od šest mjeseci.

- Tempiram formu za travanj kad ću imati meč ukoliko branio europski pojas. Protivnika će mi odrediti WBO, a ja ću biti spreman za bilo koga, već sam počeo s laganim pripremama. Dva mjeseca ću odraditi u Njemačkoj zbog mira koji mi je potreban za to. U svakom slučaju sam na dobrom putu u ovom trenutku. Nadam se da će mi Bog sve to blagosloviti kao što je i dosad, kaže Beljo.

Kako je već istaknuo sljedeće godine se nada meču u Las Vegasu, ali u slučaju da umjesto napada na svjetsku ipak bude branio europsku titulu, to će raditi najvjerojatnije u Londonu.

- Kad smo kod gradova u kojima ću boksati moram istaknuti da mi je želja nekad odraditi meč u mojoj djedovini – Rami, zaključio je Damir Beljo za Dnevni list.