Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je da će ministarstvo vanjskih poslova predložiti vladi da se bivšem šefu Verifikacijskog povjerenstva Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) na Kosovu Williamu Walkeru zabrani ulazak na teritorij Srbije optužujući ga za potporu ideji velike Albanije.

Komentirajući nedavnu izjavu Walkera o planu za ujedinjenje Albanaca – na Kosovu, Albaniji i u dijaspori Dačić je rekao “da događaji na Kosovu i NATO-ovo bombardiranje koje je usljedilo nisu bili slučajni, već je to bila priprema za stvaranje tzv. neovisne države Kosovo”.

Prema tvrdnji Dačića "Walker je tada, bez bilo kakve istrage i mišljenja stručnjaka, dao izjavu da su srpska vojska i policija ubile civile u selu Račak (15. siječnja 1999.) što je bilo ključno za odluku o bombardiranju Srbije”, prenosi RTS.

Srbijanski ministar vanjskih poslova naveo je da i danas nakon završetka svog političkog mandata “taj isti čovjek radi dalje za ostvarenje ciljeva ‘velike Albanije’" kao i da "neki političari Europe i Amerike govore da je ta teorija srpski izum".

"Vidite i sami da je o tome govorio predsjednik vlade Albanije Edi Rama, pa kosovski predsjednik Hashim Thaci kao i predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća u Bujanovcu Jonuz Musliju a sada o tome govori i Walker. Srbija treba iskoristiti sva pravna i politička sredstva da svima to stavi na znanje”, upozorio je Dačić.

"Mi ćemo proučiti sve mogućnosti kako možemo najbolje pravno djelovati, da li možemo nekoga tužiti, politički prosvjedovati, prije svega u OSCE-u”, rekao je Dačić dodavši kako je o tome već obavijestio američkog veleposlanika u Beogradu.

Dačić je najavio da će sljedećeg tjedna, kad se održava sjednica Vijeća sigurnosti UN.a to biti jedna od tema obraćanja srbijanskih diplomata svim članovima VS-a.

U selu Račak na Kosovu početkom 1999. pronađena su tijela 45 Albanaca, za čije ubojstvo je tadašnja misija OSCE-a, s Walkerom na čelu, optužila srpske snage sigurnosti, a taj je događaj utjecao na donošenje odluke NATO-a o bombardiranju bivše SRJ.

Srpske vlasti, odnosno tadašnja vlada SRJ proglasila je Walkera za "personu non grata", zbog, kako tvrdi, laži o Račku, ali je, na zahtjev EU i na intervenciju predsjednika i premijera Rusije, ta odluka povučena.

Na svečanosti u povodu 17 godina od osnivanja Alijanse za budućnost Kosova, Walker je rekao da od 1999. često dolazi na Kosovo, "s jednim ciljem, da Kosovo nastavi s koracima koje svi čekaju od 1999." i jer želi “predstaviti novi projekt čiji je cilj ujedinjenje svih Albanaca, na Kosovu u dijaspori i u Albaniji”.