Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić smatra kako nije stavljena točka na probleme na Balkanu, kao i da su regionalni konflikti mogući dok postoje uzroci tih problema.

"Jesu li otklonjeni problemi zbog kojih su izbili ratovi na Balkanu? Nisu. Ovo je samo intermezzo između nekih novih sukoba, ne zbog Srba, već zbog neriješenih pitanja na Balkanu. Ako velike sile to ne shvaćaju, one prave problem, vrtjet ćemo se u krug", rekao je Dačić za srpsku televiziju Happy.
 
Govoreći o pritiscima velikih sila na zemlje koje nisu priznale Kosovo, Dačić je spomenuo SAD, Veliku Britaniju i Francusku, javlja SRNA.
 
"Rusija neće dozvoliti da Kosovo postane član UN-a"
 
"Ne mogu reći da su nam to prijatelji, neka oprosti predsjednik Vučić, oni rade protiv naših interesa. Mogu ih poštovati kao partnere, ali daleko od toga da su prijatelji. S druge strane, Rusi jesu naši prijatelji, naša braća", rekao je Dačić za Televiziju Happy.
 
Govoreći o Kosovu, Dačić je rekao da je prošlo 10 godina, a Kosovo nije zaokružilo nezavisnost i neće je zaokružiti dok  god srpska vlast ne bude pravila kompromise na štetu svoje države.
 
"Rusija neće dozvoliti da Kosovo postane član UN-a, jer ima pravo veta", napomenuo je Dačić.
 
"Treba nam novi memorandum ili načertanije"

 
Dačić smatra da u Srbiji netko treba kreirati novi memorandum ili načertanije, dodajući da to nema veze s deklaracijom o očuvanju srpskog naroda, jezika i kulture koju pripremaju Srbija i Republika Srpska. Govoreći o odnosima u regiji, Dačić je ukazao da Srbi u Sloveniji nemaju status nacionalne manjine, da su Srbi u Hrvatskoj nekada bili konstitutivan narod, a da su Hrvati sada problem za BiH.
 
Rekao je da se u Crnoj Gori trećina stanovništva izjašnjava kao Srbi, ali da u toj zemlji nema nijednog Srbina na funkciji, javila je Hina.

Dnevnik.ba