''Evidentno je da nemamo parlamentarnu većinu, ali i da izbora do listopada naredne godine nećemo imati. Imamo izvršnu vlast takvu kakva je i moramo nastaviti raditi'', istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon sastanka sa šefom izaslanstva EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom.

Na sastanku je razgovarano o posljednjim aktivnostima bh. vlasti na europskom putu, odnosno o načinu na koji će se te aktivnosti u budućnosti izolirati od problema s kojima se susreće vlast u BiH na svim razinama posljednjih mjeseci.

Čović je nakon sastanka ponovio da je opredjeljenje svih političkih lidera u našoj zemlji europski put BiH, odnosno da BiH osim euro-atlantskog i nema drugog puta.

''Nastojat ćemo zbog toga sva druga pitanja i nerazumijevanja odvojiti od pitanja koja se odnose na agendu, drugim riječima neka europski put BiH ide svojim tijekom, ali neka zaobilazi unutarnje nesuglasice i neslaganja, kako bismo do kraja godine stekli kandidatski status'', rekao je, priznajući da je Wigemarka zamolio za pomoć koju je nesebično pružao i dosad.

Najavio je i inicijativu iz ureda hrvatskog člana Predsjedništva da se do kraja travnja riješi problem Izbornog zakona.

Wigemark je iskazao zadovoljstvo zbog zajedničkog stava svih stranačkih lidera u BiH koji se odnosi na europski put, kazavši da je važno sve to izolirati od političkih neslaganja unutar zemlje.
Na pitanje o posljednjim odlukama koje se odnose na akcize, Čović je rekao da europski put ostaje prioritet, odnosno "da se igre u Vijeću ministara uskoro moraju okončati". Rekao je i da danas u BiH ne postoji parlamentarna većina.

Wigemark je podsjetio da su akcije samo dio šireg paketa mjera, odnosno da se nekad ne može birati ono što se nekome sviđa ili ne, dodajući da one povlače i ulaganja u infrastrukturu, prije svega u Koridor 5c, prenosi Oslobođenje.

''Tu već možemo govoriti o radnim mjestima i novim zapošljavanjima. Razumijem, naravno i zabrinutost predstavnika Saveza za promjene za poljoprivrednike. I sam sam zabrinut za tu populaciju, a dosad sam kao što znate mnogo puta posjećivao ih i shvatio kako teško žive. Moramo zajednički razmotriti kako pomoći ljudima u ruralnim krajevima'', dodao je.

bljesak.info