Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dobilo je poziv za inauguraciju nove predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, potvrdio je Feni hrvatski član državnog predsjedništva Dragan Čović.

Po njegovim riječima, Predsjedništvo tek treba donijeti odluku hoće li sva trojica članova nazočiti ovoj svečanosti koja će  biti održana 15.veljače u Zagrebu.

- Prema jednom prethodnom preliminarnom dogovoru planirano je da idemo sva trojica, ali kako nije bio poznat termin tog, kao i nekih drugih događaja, zaključili smo da ćemo naknadno dogovoriti hoćemo li  ići u kompletnom sastavu. Ja sigurno idem, a moj će prijedlog biti da idemo sva trojica i da na jedan svečan način kao predsjednici susjedne i prijateljske zemlje budemo nazočni tom događaju- kazao je Čović.

Govoreći o mogućnosti da jedan od prvih vanjskopolitičkih susreta novoizabrane hrvatske predsjednice bude upravo sa članovima Predsjedništva BiH Čović kaže kako su njegovi dosadašnji razgovori s Grabar-Kitarović išli u tom pravcu.

- Ona je od 19. veljače formalno u ulozi predsjednice i vidjet ćemo njen plan i dinamiku, ali čini mi se da će BiH biti prioritet u toj vanjskopolitičkoj komunikaciji. Meni je logično da jedan od prvih susreta novoizabrane predsjednice izvan Hrvatske bude upravo s Predsjedništvom BiH - izjavio je za Fenu član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Inauguracija Kolinde Grabar-Kitarović koja će na čelu Hrvatske zamijeniti Ivu Josipovića  bit će održana u nedjelju, 15.veljače na Markovu trgu u Zagrebu. Nova hrvatska predsjednica prisegnut će pred predsjednicom Ustavnog suda RH Jasnom Omejec, a na svečanosti za koju pripreme uveliko traju očekuje se nazočnost većeg broja državnika iz Europe i svijeta.

Fena