Završen je sastanak lidera koalicijskih stranaka SBB, HDZ i SDA, nakon čega su se obratili okupljenim novinarima u zgradi Predsjedništva BiH.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je da je "koalicija jaka kao kuća".

- Ne postoje nikakvi sukobi i animoziteti. Sve se može riješiti razgovorom. Ova koalicija je veoma stabilna, ali dođe vrijeme kada se neke stvari trebaju pospremiti, a mi smo to danas uradili. Najveća je dobit da ćemo svu energiju usmjeriti razvoju, zapošljavanju, izgradnji infrastrukture – rekao je Radončić, javlja Avaz.

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je da je atmosfera dobra te se osvrnuo na nesporazume, rekavši da će se sve riještii na sastanku koji će biti održan idućeg tjedna.

- Mislim da je došlo do  nesporazuma, odnosno pogrešnih predstava da neka od tri strane radi jednostrano na štetu druge i treće strane. Danas smo razgovarali i dogovorili se da napravimo sastanak idućeg tjedna. Na sastanku ćemo pokušat otkriti gdje su nastale frustracije i riješavati ih. Atmosfera je dobra i mislim da smo svi svjesni obveze  da moramo prevazići neke neporazume koje ćemo  uspješno riješiti u sljedećem periodu. Koalicija će nastaviti raditi još bolje – rekao je Izetbegović.

Dragan Čović, lider HDZ-a rekao je okupljenim novinarima da su kazali jedan drugom u lice sve.

- Jedni drugima samo kazali u lice šta smatramo problemom. Partneri se moraju dogovarati. Nijedna sjednica Predsjedništva ne može se organizirati da se prije toga sve ne usuglasi. Izlazak iz svega je ići na džentlmensko ponašanje – poručio je Čović.

Kada je riječ o referendumu o Danu RS-a, koalicijski lideri poručili su da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati.

- Uputit ću zahtjev Ustavnom sudu kojim će biti pokrenut sporazum između entiteta. Mislim da se u ovoj zemlji trebaju poštivati Ustav, zakon i institucije, a ovo što se radi u RS-u je protiv toga. Odluka Ustavnog suda je konačna i obvezujuća. Tražit ću da se referendum stavi na čekanje – poručio je Izetbegović.

prvi.tv