Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović će u ime BiH u ponedjeljak, 15. veljače predati zahtjev za članstvo u Europskoj uniji (EU) ministru vanjskih poslova Nizozemske Bertu Koendersu, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Svečana ceremonija predaje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, nizozemskom predsjedništvu Vijeća Europske unije, bit će održana u Bruxellesu.

Svečanosti će prisustvovati i visoka izaslanica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Nakon svečane ceremonije bit će upriličene izjave za medije, a potom će predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović imati odvojene susrete s komesarom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčákom. Također, planiran je susret predsjedavajućeg Čovića s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom.

Čović će prisustvovati i prijemu povodom formalne predaje zahtjeva za članstvo u EU, čiji će domaćini biti hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu i izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.