Ljudima kojima se obnove domovi neophodno je osigurati izvore prihoda i uvjete da u tim kućama dostojno žive od svog rada.

Upravo iz tog razloga Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, u okviru Programa rješavanja problema raseljenih, povratnika i izbjeglica za 2017. godinu, osiguralo je 60.000 KM za pružanje podrške Projektu ''Integrirana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji“, rekao je danas ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, nakon sastanka s predstavnikom CRS-a za BiH (CRS – Catholic Relief Services) Marcom D’Silvom.

Povod sastanku bilo je potpisivanje Ugovora o udruživanju sredstava Ministarstva i CRS-a za spomenuti projekt, kroz koji će biti osigurani uvjeti za održivost povratka ljudima kojima budu osigurana stambena rješenja.

Čordaš je upoznao predstavnika CRS-a D'Silvu o realizaciji zajedničkih projekata koje Ministarstvo implementira, naglasivši da će kroz četiri projekta - Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP), Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja (CEB 2), Projekt obnove stambenih jedinica za raseljene osobe u Bosni i Hercegovini (SAF) i Projekt rekonstrukcije stambenog fonda OPEC, Ministarstvo implementirati 80 milijuna KM na prostoru Republike Srpske i FBiH, zahvaljujući kojima će do kraja 2018. godine biti izgrađeno preko 2.000 stambenih jedinica.

Posebna pažnja posvećena je Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja zbog njegovog obujma, ali i činjenice da je on jedini od četiri projekta koji se financira iz donatorskih sredstava, dok se u preostala tri radi o kreditnim zaduženjima, priopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima na pripremi nacrta zakona o socijalnom stanovanju.

D'Silva je ministra Čordaša upoznao i o realizaciji projekta ''PRO-budućnost'' koji CRS implementira, a koji ima za cilj izgradnju povjerenja među građanima i građankama svih nacionalnosti u BiH, te poboljšanje kvaliteta života.