Dopisnik portala CNN Peter Bergen u nedavnom članku izvještava o razlikama američke borbe protiv ISIS-a prije i za vrijeme sadašnjega američkoga predsjednika Donalda Trumpa. U nastavku prenosimo dijelove njegove analize.

"Prošlog utorka su snage koje podupire Amerika objavile da je Raqqa, koja se smatra glavnim gradom Islamske države (ISIS) u Siriji, pala.

Donald Trump brzo je pobjednički izjavio u intervjuu istog dana da ISIS nije ranije poražen jer Amerika "nije imala Trumpa za predsjednika".

Je li to točno? Nije, ako je suditi prema izjavama vojnih dužnosnika Sjedinjenih Američkih Država".

Prije Trumpa

"U kolovozu 2016. godine general pukovnik Sean MacFarland, koji je bio zapovjednik kopnenih snaga za borbu protiv ISIS-a, izjavio je da je koalicija na čelu sa SAD-om ubila u prosjeku 45.000 boraca ISIS-a.

Godinu dana kasnije, na forumu Aspen Security u srpnju 2017. godine, zapovjednik Združenih operacija SAD-a general Raymond "Tony" Thomas, rekao je da je između 60.000 i 70.000 boraca ISIS-a ubijeno otkad je u kolovozu 2014. godine počela kampanja.

Dakle, prema njihovim riječima, većina boraca ISIS-a ubijena je prije Trumpove vladavine. To ne bi trebalo previše iznenađivati. Napokon, kampanja istrebljivanja ISIS-a počela je dvije i pol godine prije nego je Trump zauzeo položaj.

Operacija za vraćanje Mosula, drugoga najvećega grada u Iraku gdje je ISIS po prvi put proglasio "kalifat", počela je u listopadu 2016. godine dok je bivši predsjednik Barrack Obama još bio na vlasti i dugo je planirana.

Nedugo nakon što je pokrenuta Mosulova operacija, general Joseph Votel, zapovjednik Središnjeg zapovjedništva SAD-a, koje nadgleda ratove u Iraku i Siriji, rekao mi je: "Dugo smo se pripremali za borbu protiv Ragge i Mosula, puno prije nego što smo objavili da je napad na Mosul započeo. Eliminirali smo 36 vođa ISIS-a u području Mosula; za mene je to dio faze pripreme.

Za vrijeme Obame ISIS je izgubio i velik dio iračkih gradova poput Falluje, Ramadija i Tikrita. Kako bismo bili sigurni, Trump je olabavio "pravila borbe" vojske SAD-a, omogućivši zapovjednicima kopnenih snaga da lakše izvršavaju operacije, a da ne moraju tražiti dozvole na višim razinama, ali to su taktičke promjene - a ne strateške", kazao je".

Trumpovi potezi

"Prema novinarskom projektu Airwars iz Ujedinjenoga Kraljevstva, koji pažljivo prati zračne napade koalicije u Iraku i Siriji, broj napada u Iraku smanjio se za vrijeme Trumpa, iako je došlo do porasta napada u Siriji.

Značajno je da je u svibnju Trump odobrio plan da se naoružaju kurdske snage koje se bore protiv ISIS-a u Siriji. Turska se snažno protivila tome planu zbog samovoljnoga kurdskoga naroda, ali Trumpova je administracija ipak to provela. To su kurdske snage koje su pomogle osloboditi Raqqu u utorak.

Sve u svemu: postoji veliki kontinuitet između Obamina plana kampanje protiv ISIS-a i Trumpova plana.

Usto, Trump mora biti pažljiv u vezi s pobjedničkim plesom po pitanju ISIS-a. Mogao bi upasti u istu zamku kao i Obama kada je početkom 2014. godine kazao da je ISIS bio sastavljen od mlađih i neiskusnih boraca.

Politički uvjeti na Bliskom istoku koji su pomogli uzletu ISIS-a - sektaški i etnički sukobi diljem regije i propast arapskih vlada i gospodarstava - zasigurno će stvoriti i nasljednike ISIS-a, a čak i uvelike oslabljeni ISIS može nastaviti poticati napade na Zapadu", zaključuje Bergen za CNN.