Dvadeset i pet članica Europske unije donijelo je formalnu odluku o uspostavi nove mreže za suradnju na području obrane i sigurnosti, postavivši temelje za Europsku obrambenu uniju.

Odluka europskih ministara vanjskih poslova, koju je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nazvala "povijesnom", omogućuje bolju sigurnosnu suradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na EU razini, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o SAD-u na tom području.

Sudjelovanje u tzv. Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) dobrovoljno je, no samo su Danska, Malta i Britanija odlučile da u tome neće sudjelovati.

Suradnja će početi sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske postrojbe, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju.

Ministri vanjskih poslova EU-a donijeli su formalnu odluku o uspostavi PESCO-a nakon što su 23 zemlje članice prošli mjesec potpisale notifikaciju svoje namjere da uspostave obrambenu suradnju. U međuvremenu su im se pridružile Irska i Portugal.

Riječ je o nečemu što bi se, kako se piše posljednjih tjedana po medijima, u bliskoj budućnosti moglo pretvoriti u zajedničku vojsku EU.

I Hrvatska sudjeluje

PESCO  je inače skraćenica za Permanent Structured Cooperation, tj. Trajna strukturirana suradnja, koja označava proces kojim će članice produbiti suradnju oko obrambenih i sigurnosnih pitanja. Hrvatska se ovom projektu pridružila prošlog mjeseca kad su ministar obrane Damir Krstičević i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u ime Hrvatske potpisali obavijest o namjeri.

PESCO je zapravo dio šireg plana Njemačke i Francuske o reformama i jačanju Europske unije nakon Brexita, tek jedan od brojnih najavljenih koraka koji bi trebali revitalizirati EU nakon godina krize, prvo eurozone zbog bankrota Grčke, a onda referendumske odluke Velike Britanije da napusti ovu asocijaciju država. To je također odgovor EU-a na izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je više puta u kampanji doveo u pitanje američku podršku NATO savezu, iako je kasnije donekle odustao od tih tvrdnji.

Brexit omogućio stvaranje europske vojske

No uspostava PESCO-a je jasan znak da EU ne računa dugoročno na to da će NATO biti jedini okvir obrane i sigurnosti na Starom kontinentu, te signalizira spremnost Europske unije da svoju sigurnost uzme u vlastite ruke. Zapravo je baš Brexit omogućio pokretanje PESCO-a, s obzirom na to da se Velika Britanija prethodno uvijek protivila zajedničkoj europskoj obrambenoj politici zbog svojeg “specijalnog odnosa” sa SAD-om.