Pokreti usana karakteristični su i jedinstveni za svaku osobu, tvrde znanstvenici sa sveučilišta Hong Kong Baptist University. Ovu su činjenicu iskoristili za izradu novog sustava prepoznavanja i autentifikacije korisnika na računalu. Njihova metoda uključuje kameru koja snima korisnika, prati oblik, pokrete i teksture njegovih usta, te na temelju toga osigurava biometrijsko prepoznavanje.

Ekipa koja radi na ovom rješenju kaže da je njihov sustav bolji od prepoznavanja glasa, jer mu ne smeta pozadinska buka, a mogu ga koristiti i ljudi s oštećenim sluhom. Isto tako, sustav ne poznaje jezične barijere pa ga u principu može koristiti bilo tko, bilo gdje, prenosi Bug.hr.

Sve što je potrebno za prijavu na računalo opremljeno ovakvim sustavom jest doći u vidno polje njegove kamere i izgovoriti svoju lozinku. Na temelju pokreta usana pravi će korisnik biti prepoznat, a ne treba strahovati da će netko izgovorenu lozinku čuti – sigurno je neće moći izgovoriti na način da imitira pokrete i oblik usta originalnog korisnika.