Turska policija je u četiri odvojene operacije u četvrtak uhitila 136 osoba, uključujući bivše policajce, nastavnike i vojnike, zbog navodne povezanosti s prošlogodišnjim pokušajem državnog udara, izvijestila je novinska agencija Anadolija. Vlasti su privele 60 bivših sigurnosnih dužnosnika u operaciji koja je započeta u prijestolnici Ankari i proširena na više od 30 drugih pokrajina, navodi Anadolija, prenosi Reuters.

U drugoj operaciji koja je započeta u srijedu u Diyarbakiru i proširena na drugih 26 pokrajina, uhićeno je 55 vojnika. Dužnosnici i dalje tragaju za još jednim osumnjičenim, prenosi Fena. Šest vojnika je privedeno u sjevernim pokrajinama Samsun i Karabuk, te 15 nastavnika u Ankari. Osumnjičeni su navodno koristili ByLock, šifriranu aplikaciju za dopisivanje za koju vlada tvrdi da su je koristile mreže pod vodstvom vjerskog vođe Fethullaha Gulena koji živi u SAD-u. Ankara okrivljuje Gulena za organizaciju propalog puča u srpnju 2016. godine, dok je Gulen osudio taj puč i negira umiješanost.

Više od 50.000 ljudi, uključujući policajce, vojno osoblje i državne službenike, uhićeno je i čeka na suđenje nakon tog događaja. Oko 150.000 ljudi je otpušteno ili suspendirano.

Podsjetimo, Turska je u srpnju obilježila godišnjicu pokušaja državnog udara koji je brzom akcijom spriječio predsjednik Recep Tayyip Erdogan, no događaj je polarizirao zemlju koja živi u izvanrednom stanju i s masovnim čistkama u javnim ustanovama. Erdogan je poraz nad pobunjenim vojnicima nazvao demokratskom pobjedom, no organizacije za ljudska prava i zapadni partneri Turske zabrinuti su zbog masovnih otpuštanja i smjena osoba koje vlasti optužuju za povezanost s pučistima, javlja Hina. Bivšeg suradnika Erdogan je nazvao inicijatorom puča, no propovjednika Fethullah Gülen to negira, ali vlasti ustraju u traženju i privođenju njegovih simpatizera. Dosad su uhitile 50.000 ljudi, a otpustile više od 100.000.