Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić igrat će u 3. kolu Australian Opena prvi put nakon 2013., a suparnik će mu biti Španjolac Bautista-Agut, 21. s ATP liste.

Marin je s lakoćom odradio posao protiv Španjolca Ramosa (6:4, 6:3, 7:6), dok je Bautista, kao i u 1. kolu, bio prisiljen igrati pet setova, ovoga puta protiv Srbina Lajovića.

Uoči njihova trećeg međusobnog ogleda (omjer je 2:0 za Čilića), Marinova prednost može biti i činjenica da se u prva dva kola manje pržio na australskom suncu.

– Bio je to jako dobar meč za mene, servirao sam jako dobro i zadovoljan sam. Iako je pokušavao agresivnom igrom, bio sam koncentriran i na razini u svim segmentima igre – rekao je Čilić nakon meča s Ramosom, koji je trajao sat i 12 minuta i u kojemu je Čilić pogodio 17 asova.

Očekivanja od sraza s Bautistom?

– S Bautistom sam oba puta igrao u Moskvi u dvorani. Brz je, vrlo je solidan, ali sigurno će mnogo toga ovisiti o meni. Zato moram biti kao s Ramosom, čvrst i koncentriran – dodao je Čilić.

Na žalost, raspoloženje u Melbourneu pokvarila mu je objava švicarskog Blicka, zapravo ‘podgrijano jelo’ iz 2011. godine, kada je jedan švedski list naveo kako je Čilić među osumnjičenicima za namještanje mečeva. Kao i Ivo Karlović.

– Šokiran sam, nemam riječi za to što sam čuo, obožavam tenis i ovakva stvar nikada mi ne bi pala na pamet. Veću glupost nisam čuo. Plasirati ovakvu vijest bez ikakvih dokaza i činjenica je kriminalno. Kladionice su postale sveprisutne u sportu i svi su sportaši pod sumnjom te sam baš zato jako teško primio ovu vijest – rekao je Marin dok je Div sa Šalate slučaj cinično komentirao na Twitteru:

– Drago mi je da hrvatski mediji znaju prevoditi sa švedskog.

Na “crnoj listi” su i Agnieszka Radwanska, Victoria Azarenka, Fabio Fognini, Andreas Seppi, Philipp Kohlschreiber, Potito Starace, Janko Tipsarević...

Doista, kad su u pitanju ovako ozbiljne optužbe, od onih koji ih plasiraju očekivalo bi se da za to imaju i dokaze. Ovako je Čiliću i Karloviću nanesena golema šteta, samo na osnovu nečijih proizvoljnih procjena. A to je utuživo.

Švicarac Roger Federer, kojega u Melbourneu bodre supruga Mirka i njihovo četvero djece, s lakoćom je odradio posao u 2. kolu protiv Ukrajinca Dolgopolova: 6:3, 7:5, 6:1. Ovo je Federeru bila 299. pobjeda na Grand Slam turnirima, još jedna kategorija u kojoj je Švicarac najbolji tenisač svih vremena (Đoković ima 209, Sampras 203, Nadal 198...). Federer se u Melbourneu izjednačio s Christ Evert i sada lovi apsolutnu rekorderku Martinu Navratilovu (306).

– Tristota pobjeda? Ne spominjite mi to da me ne ureknete – našalio se Federer, kojega u 3. kolu čeka njegov deset godina mlađi ‘dvojnik’, Bugarin Dimitrov.

Od Melbournea se oprostila i posljednja hrvatska predstavnica u singlu. Ana Konjuh glatko je poražena (4:6, 3:6) od Ruskinje Kasatkine. Ivan Dodig i Marcelo Melo prošli su prvo kolo parova, kao i Lučić-Baroni u paru sa Zahlavovom Strycovom...