Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju su u prosjeku bile niže za 0,3 posto u odnosu na svibanj.

Hrana i bezalkoholna pića jeftiniji su za 1,1 posto, odjeća i obuća za 0,8 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Alkoholna pića i duhan u lipnju su bili skuplji za 1,8 posto u odnosu na svibanj, rekreacija i kultura za 0,5 posto, prevoz za 0,2 posto, te zdravstvo za 0,1 posto, dok su u ostalim odjeljcima cijene ostale nepromijenjene.

Cijene u lipnju ove godine u odnosu na isti mjesec lani niže su za 0,5 posto.

Prosječni pad cijena zabilježili su odjeća i obuća za 7,2 posto, prevoz za 4,7 posto, hrana i bezalkoholna pića za 0,9 posto, te ostala dobra i usluge za 0,1 posto.

Prosječni rast cijena zabilježili su alkoholna pića i duvan za 9,9 posto, obrazovanje za 2,3 posto, zdravstvo za 1,4 posto, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti za jedan posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,8 posto, restorani i hoteli za 0,4 posto, rekreacija i kultura za 0,3 posto, a komunikacije za 0,2 posto. (Prvi.tv)