Cijene u BiH jesu niske u usporedbi sa bogatijim europskim zemljama, ali su prihvatljive samo onima koji zarađuju u inozemstvu. Ovako se, u jednoj rečenici, može opisati reakcija bh. boraca za zaštitu potrošača na informaciju koju su u petak prenijeli svi portali, a prema kojoj je BiH na 11. mjestu na popisu najjeftinijih država na svijetu.

Naime, upravo na toj poziciji se našla BiH na listi koju je sastavio američki magazin "Time", gdje je uvrstio 112 država, od kojih je za život najjeftinija Južnoafrička Republika, a najskuplji su Bermudi.

"BiH ima pristojnu lokalnu kupovnu moć, kao i niske cijene iznajmljivanja nekretnina, namirnica i robe široke potrošnje. U Sarajevu kombinacija mjesečnih troškova najma i drugih troškova kreće se od 600 do 700 dolara", piše "Time", ali zaboravlja navesti da je u BiH prosječna plaća tek nešto veća od 800 KM. Očekivano, ovo tumačenje stanja u BiH naišlo je na oštre reakcije ovdašnjih aktivista čiji je cilj poboljšanje standarda građana.

"Vjerovatno su prosječna europska primanja uspoređivali sa cijenama kod nas, koje su zaista dosta niže, kada, recimo, govorimo o hrani i slično. Po tome bi se reklo da mi zaista jesmo jedna od jeftinijih zemalja", ističe Gordana Bulić, predsjednik Udruženja potrošača Tuzlanske županije. Ona naglašava da nije isto imati plaću od nekoliko stotina maraka, koliko neki ljudi zarađuju kod nas, ili od nekoliko tisuća eura, tako da pokazatelji koje iznosi "Time", po riječima Bulić, ne pokazuju realno život u BiH.

Analiza magazina "Time", kako ističu i u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, ne odgovara stvarnom stanju u BiH. "Kupovna moć potrošača u BiH je dosta niska, a samim tim i životni standard", ocjenjuje Tajma Tanović, pomoćnik ombudsmana.

Kada je ljetos iz švicarskog grada Basela, gdje živi, na godišnji odmor došla u rodnu Banjaluku, Gordana Delić se zaprepastila pošto se uvjerila da je i plaću jedne od najbogatijih europskih država ovdje jako lako potrošiti. "U trgovinama u BiH su cijene toliko visoke da se prosto šokirate čak i kada plaću zarađujete u Švicarskoj. Ja zaista ne mogu razumijeti kako građani ovdje žive! Vjerujte, neke proizvode iste robne marke možete po nižoj cijeni kupiti u Švicarskoj, Njemačkoj ili Francuskoj nego u BiH", potvrdila je Delić.

"Time" se u svom izvještaju poziva na web-stranicu "GoBankingRates", koja je, kakno navodi, rangirala države po četiri ključna indeksa, a to su lokalni indeks kupovne moći, cijene iznajmljivanja, cijene namirnica i indeks potrošačkih cijena u odnosu na cijene u New Yorku, prenose Nezavisne novine. (bljesak.info)