Cijene barela nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 63 dolara budući da je nastavljeni rast zaliha u SAD-u neutralizirao zabrinutost za sigurnost na Bliskom istoku uslijed novih sukoba u Jemenu.
Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,78 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 56,06 dolara.Borbeni zrakoplovi koalicije predvođene Saudijskom Arabijom ponovo su u četvrtak bombardirali Jemen, unatoč objavi Rijada da su završili sa zračnim udarima. Iako je Jemen mali proizvođač nafte, kroz njegove teritorijalne vode prolazi ključni prometni put nafte na putu prema svjetskim tržištima.

Strah od potencijalnog prekida opskrbe podigla je u ovom mjesecu cijene nafte za 10 dolara a dodatnu potporu pružile su im i naznake jačanja globalne potražnje.

Utjecaj tih bojazni neutralizirali su pak podaci američke vlade koji su u srijedu pokazali opetovani rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 5,3 milijuna barela, na novu rekordnu razinu od 489 milijuna barela. Rast je znatno nadmašio očekivanja a i ponovo je probijena rekordna razina zaliha.

Izvješće je pokazalo i stagnaciju proizvodnje, a analitičari umanjuju važnost tog podatka, unatoč manjem broju aktivnih bušotina.

"I dalje uočavamo temeljni višak u ponudi sirove nafte, koji će trajati barem još nekoliko sljedećih mjeseci", napisali su u bilješci analitičari BNP Paribasa, ukazujući na slabe izglede značajnog povećanja potražnje za sirovom naftom s obzirom na zahuktale rafinerije.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u srijedu iznosila 58,09 dolara, što znači da je pala 75 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.