Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, po prvi put nakon pet tjedana rasta, jer se ulagači plaše da bi zbog povećane proizvodnje ponovno mogla porasti neravnoteža između ponude i potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 3,3 posto, na 55,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,6 posto, na 49,30 dolara.

Dogovor o smanjenju porizvodnje

Podršku cijenama već dugo vremena pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nakon ožujka iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno.

Saudijska Arabija poručila je prošloga tjedna da je fleksibilna po pitanju produženja tog dogovora do kraja iduće godine, a činilo se da je nešto slično početkom tjedna poručio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Međutim, Rusija je u petak pojasnila izjave Putina, ističući da nije predložio produljenje sporazuma o smanjenju proizvodnje već je samo poručio da postoji ta mogućnost. To je pokolebalo ulagače, pa su u petak cijene nafte oštro pale.

Američki izvoz sirove nafte

Cijene su se našle pod pritiskom i zbog podatka da je prethodnoga tjedna američki izvoz sirove nafte dosegnuo rekordnih gotovo dva milijuna barela dnevno, a cijena barela na američkom tržištu niža je nego na londonskom, što čini američku naftu konkurentnijom na svjetskom tržištu.

Uz to, objavljeno je da je proizvodnja u SAD-u prethodnoga tjedna dosegnula 9,56 milijuna barela dnevno, što je ponovno potaknulo bojazni od povećanje neravnoteže između ponude i potražnje.

"Cijene pritišće nekoliko čimbenika, poput rekordnog američkog izvoza sirove nafte, ponovnog otvaranja najvećeg naftnog polja u Libiji, nove najviše razine američke proizvodnje u ovoj godini i jačanja američkog dolara u posljednje vrijeme", kaže Frank Schallenberger, analitičar u LBBW-u.

Ipak, ponuda bi idućega tjedna mogla biti ponešto smanjena jer je zbog primicanja tropske oluje Nate zatvoren dio proizvodnje u Meksičkom zaljevu.

Uz to, podaci tvrtke Baker Hughes pokazali su u petak da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošloga tjedna smanjen već četvrti put u posljednjih pet tjedana, i to za dva postrojenja, na njih 748.