naNa svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago pale, nakon snažnog skoka tjedan dana prije, jer su ulagače zabrinuli podaci o rastu proizvodnje članica OPEC-a i SAD-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula 0,2 posto, na 52,40 dolara. I na američkom je tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 49,60 dolara.

Nakon što su tjedan dana prije skočile više od 8,5 posto i dosegnule najviše razine u dva mjeseca, prošloga su tjedna cijene nafte blago pale jer su ulagače zabrinule vijesti o povećanju proizvodnje.

Premda su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan tog kartela, uključujući Rusiju, dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno do ožujka 2018., podaci Reutersa pokazuju da je u srpnju izvoz OPEC-a dosegnuo rekordne razine u ovoj godini.

Prema podacima Thomson Reuters Oil Researcha, srpanjski izvoz OPEC-a povećan je za 370.000 barela dnevno, na 26,11 milijuna barela, a najveće je povećanje isporuka zabilježeno iz Nigerije, za 260.000 barela dnevno.

Podaci Reutersa pokazali su i da je proizvodnja OPEC-a u srpnju dosegnula najvišu razinu u ovoj godini, pri čemu je prednjačila Libija, koja je, kao i Nigerija, izuzeta od dogovora članica OPEC-a.

Visoka je i proizvodnja u Rusiji. Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft u petak je izvijestio o rastu proizvodnje sirove nafte u drugom tromjesečju za 11,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Proizvodnja raste i u SAD-u, pa je tako dosegnula 9,43 milijuna barela dnevno, najviše od kolovoza 2015. godine i 12 posto više nego u lipnju.

''Rast proizvodnje vratio je pesimizam na tržišta. Procjenjujemo da će se cijena barela na londonskom tržištu u četvrtom tromjesečju kretati oko 53 dolara'', poručila je središnja australska banka u svom redovnom izvješću.

Ipak, unatoč rastu proizvodnje, cijene nafte nisu osjetnije pale jer ih podržava jačanje potražnje.

U SAD-u je potražnja za benzinom u prošlom tjednu porasla na rekordnih 9,842 milijuna barela dnevno, navodi se u izvješću američke vlade.

Tvrtka Baker Hughes objavila je, pak, u petak da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošloga tjedna pao već drugi tjedan u posljednja tri. No, broj bušotinskih postrojenja i dalje se kreće oko njih 765, najviše od travnja 2015. godine.

Stoga će se i idućih tjedana pažljivo pratiti raste li proizvodnja u SAD-u jer to narušava napore članica OPEC-a koje smanjuju proizvodnju ne bi li se umanjila neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, a time podržale cijene 'crnog zlata'.

Ovoga tjedna u Abu Dhabiju održat će se sastanak tehničkog savjeta OPEC-a i proizvođača izvan tog kartela na kojemu će se razgovarati o pridržavanju dogovora o smanjenju proizvodnje.