Iako smo krajem 2014. i početkom 2015. godine bili svjedoci dosta manjih cijena goriva u BiH u odnosu na ranije razdoblje, taj trend se očekivano nije mnogo zadržao pa smo ponovno svjedoci novih poskupljenja goriva na bh. crpkama, a cijene su se lagano počele vraćati onima na koje smo navikli tijekom posljednjih nekoliko godina, piše Večernji list.

Zaustavljene na 2 KM

Zahvaljujući poskupljenjima u veljači, cijena goriva popela se na oko dvije marke po litri u Federaciji, dok su u Republici Srpskoj cijene niže za oko desetak, pa i 20 feninga. Svakako, cijene se razlikuju od mjesta do mjesta, ali i od crpke do crpke. Iako su cijene goriva u BiH u blagom porastu, one su i dalje najniže u regiji.Rafinerijska cijena korigira se svakog utorka, a formiranje cijena u maloprodaji je slobodno, i pitanje je što će biti već sutra? Uspoređujući to sa susjedima, posebice Hrvatskom gdje se cijene podižu svakog tjedna, vlasnici vozila u BiH mogu trljati ruke. Vozači molećivo upiru pogled u nebo, ali i vlasnike crpki, a oni prema distributerima, a ovi opet prema rafinerijama koji za poskupljenje goriva okrivljuju rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu. Cijena barela sirove nafte pala je sa 115 dolara u lipnju 2014. godine na nevjerojatnih 45 dolara u siječnju ove godine. Razlog za pad cijena, tvrde analitičari, leži u povećanim zalihama "crnog zlata". Od siječnja do sredine veljače počelo je po starom, cijena barela nafte se za kratko vrijeme popela na 61 dolar pa i više. Zaredalo je skoro svakodnevno poskupljenje. Naravno, trgovci su žurno reagirali na povećanje cijena sirovine i povećavali cijene goriva. - Vjerujem da će za nekoliko mjeseci cijene goriva dostići cijenu od 2,5 marke, koliko je iznosila krajem prošlog ljeta. Vidite kako se brzo penje u Hrvatskoj. Čudim se da u BiH nisu i više porasle? Vjerojatno zbog toga što ljudi nemaju novca, ili je nešto drugo po srijedi, tvrdi vlasnik automobila točeći gorivo od 2,01 KM po litri.

Moguć i daljnji pad

Ovih dana, usprkos najavljenom nastavku rasta cijena sirove nafte, dogodilo se suprotno. Cijena barela sirove nafte, koja je proteklog tjedna većinom bila iznad 60 dolara, pala je ispod te granice iako je bilo na strani ponude nekih novosti koje bi trebale pokrenuti cijenu prema gore. Kako tvrde upućeni, prevelike količine nafte bi mogle ponovno oboriti cijene. Naime, dirigent svjetske trgovine SAD ima toliko sirove nafte da mu ponestaje prostora za njeno skladištenje, što bi u sljedećim mjesecima moglo dodatno oboriti cijene nafte i benzina, navode analitičari. Samo tijekom proteklih sedam tjedana, SAD je proizvodio i uvozio u prosjeku milijun barela nafte dnevno više nego što je trošio, prenosi agencija AP. "Činjenica je da nam u SAD ponestaje kapaciteta za skladištenje nafte", rekao je šef odjela za istraživanje nafte u City banci Edd Morris, dodajući da bi nafta mogla pojeftiniti i na 20 dolara u odnosu na sadašnjih 50.