Situacija u zdravstvenom sustavu u BiH nije dobra i toga su svi svjesni. Razloga je više - 10 županijskih ministarstva zdravstva te dva entitetska, isto toliko i zavoda zdravstvenog osiguranja, neusuglašeni županijski zakoni s federalnim, koji opet nije usklađen s međunarodnim konvencijama.

Koliko je situacija u zdravstvenom sustavu BiH tragična i apsurdna, svjedoči i činjenica kako se iste liječničke usluge, ovisno o tome o kojoj je županiji ili entitetu riječ, različito naplaćuju. Pri nekim pregledima razlike su veće i do 50%.

Spomenimo samo terapiju koja sprečava invalidnost, a koja je dostupna u RS-u, ali ne i u FBiH. Ili recimo da pacijent iz RS-a ne može dobiti organ za transplantaciju iz FBiH iz jednostavnog razloga - ne može dospjeti na listu čekanja u FBiH, a u RS-u takva lista ne postoji. Ili da operacija mrežnice u FBiH stoji 343,20 KM, a u RS-u nevjerojatnih 2200 KM…

Tako koordinator mreže ICVA Milan Mirić kaže kako su sve njihove rađene analize i istraživanja potvrdili da je u BiH jako izražena diskriminacija pacijenata, kako među županijama, tako i između entiteta. Damir Laličić iz Organizacije “Partnerstvo za zdravlje” za Buku kaže da se razlike u pružanju zdravstvenih usluga umnogome razlikuju od županije do županije, od broja usluga koje se pružaju, esencijalnih listi lijekova, pa sve do plaćanja participacije.

“Razlika je zaista mnogo, a kao najočigledniji primjer kršenja osnovnih ljudskih prava i diskriminacije stanovništva po osnovi mjesta stanovanja navest ću plaćanje participacije. Odlukom federalnog Parlamenta iz 2009., određene kategorije stanovništva, njih 14, oslobođene su plaćanja participacije. I uz to, zavodi zdravstvenog osiguranja Tuzlanske, Hercegbosanske, Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije nisu poštovali tu odluku i participaciju su naplaćivali od svih, bez izuzeća. Stoga smo pokrenuli kampanju koja je još u tijeku, a kojom tražimo od svih županija poštivanje te odluke. Napravljeni su određeni pomaci. Tako su u Hercegovačko-neretvanskoj županiji priznali nekoliko kategorija, ali to i dalje nije ono što stoji u odluci”, kaže za Buku Laličić.

“Samo bezglutensko brašno, koje se tretira kao dodatak prehrani, u prosjeku stoji 10 KM. Registrirano je 200 oboljelih, ali ih je zasigurno više”, kažu nam iz platforme “Otkucaji”. U ustanove izvan RS-a, odnosno u FBiH i RS, osiguranici se uglavnom upućuju zbog kardiokirurških oboljenja, neuroloških oboljenja (tumori, aneurizme), oboljenja krvi (leukemije) i drugih teških oboljenja čije liječenje nije moguće u zdravstvenim ustanovama u RS-u.

Ako je riječ o hitnom slučaju, recimo prometnoj nesreći, zdravstvena ustanova u FBiH u kojoj je primljen osiguranik dužna je obavijestiti ZZO RS-a u roku od tri dana o njegovu prijemu i tražiti naknadno izdavanje odobrenja za liječenje”, priopćeno je iz Zavoda.